Иван Костов: 50% шансове за разпадане на ЕС

Безспорно съществува риск от ефекта на доминото в ЕС след Брекзит и референдума в Каталуния, заяви Иван Костов.

Такова мнение изрази пред Нова телевизия бившият премиер Иван Костов.

По думите му шансовете за разпадане на ЕС са 50%.

„Това е много сериозен процент. Става много осезаемо разграничението на страните на такива от ядрото и периферията, в която безспорно сме ние, и то в крайния ъгъл на периферията. България ще председателства ЕС в много труден период”, отбеляза той.

Според Костов най-тежкият проблем в момента у нас е „нападението върху собствеността, заграбването на собственост”.

„Започна от 2002 година и непрекъснато е практика в страната. Това е елиминиране на стария собственик и отнемане от него на неговите активи в полза на други лице. В България става с помощта на прокуратурата, държавната машина. Това е недопустимо”, заяви Костов.

Той даде за пример завода „Емко”. До решение по казуса се е случило благодарение на работниците и тяхната съпротива.

„Това е отстъпление”, заяви Костов. Според него министърът на икономиката не разбира какво причинява и не сме готови за еврозоната.

Що се отнася до войната между институциите, Костов заяви: „Не знаем какво точно става зад кадър в този конфликт между институциите, виждаме само външната страна. Съдим за позициите им от медийните изяви на Борисов и Радев”.

Ако този конфликт не бъде преодолян преди председателството ни на ЕС, ще „докажем тезата на Кремъл, че България не е за Европейския съюз, а е част от руския свят”.

Източник: Дир.бг