Иван Костов е категоричен, че много са лъжите на прехода

Министър-председателят в периода 1997-2001 г., бившият лидер на СДС и ДСБ, бивш депутат и настоящ директор на Центъра за анализ и управление Иван Костов разказа в сутрешния блок на БТВ за книгата си „Свидетелства за прехода“.

„Посткомунистическото общество е основната пречка за осъществяване на прехода“.

Това заяви той и обясни кое е това общество:

„Това са тези хора, които не можаха да приемат целите на прехода – те, техните медии, партии. Тези хора винаги са били срещу самите цели на прехода“.

Костов е категоричен, че много са лъжите на прехода. „Но анатомията на митовете са нещо много сложно. Митовете тръгват от самата грешна рецепта на прехода. Тази рецепта е една и съща за всички комунистически страни“, добави той.

Иван Костов заяви, че в самото общество не е имало пълно съгласие за извършване на декомунизация. Това той определи като своя грешка, но и грешка на тези, които са управлявали след него.

Той напомни за едни стикери, които е имало по всички магазини и те са съдържали три символа. „Това беше едно време държавата. Те бяха близки до партии. Ясно беше на кой бяха тези момчета“. „Аз не съм видял такива момчета обаче в синята партия. Те не се деляха на сини и червени тогава“, добави Костов.

Източник: Petel.bg