Иван Костов: Прокуратурата готви провокация срещу мен чрез НАП

Бившият премиер Иван Костов изрази съмнения, че прокуратурата готви провокация срещу него в разгара на местните избори тази есен.

Поводът – проверка на НАП на Костов и съпругата му.

„След две данъчни ревизии, които продължиха почти 2-3 години, екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми значителни парични средства не са наши, въпреки че ние сме декларирали тези средства като заеми пред Сметната палата, те са оповестени на обществеността от медиите и никога не са предизвиквали някакъв проблем”, каза Костов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Това ще даде възможност на прокуратурата да действа срещу човек, за който те са убедени, че стои зад Демократична България и зад протестите срещу избирането на г-н Гешев за главен прокурор. (…) Тъй като съм свързан с тази политическа формация и очевидно това е връзката, която ще бъде търсена. Затова се надявам изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова и нейният заместник Пламен Димитров да се запознаят с тези факти, които изнесох, и да не позволят данъчната агенция да бъде използвана за политически цели в предизборната кампания”, каза още бившият премиер.

Той назова и сумите, които са обект на проверката – 262 хил. лева заем на съпругата му и 235 хил. лева негов заем.

Според Иван Костов изборът на нов главен прокурор е по-важен от местните избори. Той добави, че няма нищо лично против Гешев, възраженията му са срещу начина, по който функционира и е структурирана прокуратурата.

„Там трябва да бъде човек, който е с позиции в полза на това да се отговори положително и да се изпълнят всички препоръки, които европейските институции отправят към България. Всички тези препоръки са загърбвани от политическите партии и от българската съдебна система, в частност – прокуратурата”, коментира Костов.

Източник: glasove.com