Иван Костов: Спецслужбите трябва да се разформироват!

Политическата криза у нас е от 2009 г.

Вече години наред имаме нещо като тайна политическа криза, насечена от чести предсрочни избори.

Има дълбок конфликт в българското общество, което се състои от много различни общности. На практика най-важната част от реформите – върховенството на закона – не беше довършена и в този смисъл ЕС прие България с незавършена политическа и социална система.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по bTV бившият премиер на България Иван Костов.

По думите му по улиците миналото лято е излязла онази тънка прослойка от обществото, която вече не иска държавата им да бъде в ръцете на олигарси, мафиоти и хора с ретроградно мислене.

Кризата вероятно ще приключи в следващите няколко години, когато тези хора станат много, защото те ще си поискат върховенството на закона и никой да не бъде поставян над закона, това ще бъде голяма битка. Тази криза ще донесе избавлението, но тя няма да стане толкова бързо, сподели Костов.

Според него онова, което свързва т.нар. партии на протеста, е желанието им да се консолидира демокрацията и да се утвърди върховенството на закона.

,,Възможно е да се потърсят компромиси в следващото Народно събрание. Не може да се спечели такава конфронтация, ако в сектора за Сигурност и съдебната власт са против тези реформи. Ако тези хора са против тези реформи, нищо няма да стане. Това трябва да бъде пречупено. Най-радикалната реформа трябва да бъде в сектора за сигурност – да се създадат нови структури. Трябва и личният състав да мине през проверка за лоялност“, коментира още бившият премиер.

Отговорността на „Има такъв народ“ е в техния двор. Ако някой трябва да прави компромиси и да поведе останалите в тази битка, това трябва да бъдат те и никой друг, тъй като само те се ползват с най-много доверие спрямо всички останали, те са безалтернативни.

Честно казано обаче, аз имам съмнение дали ще се справят, но имат шанс да успеят, защото ще е много тежко, обясни Иван Костов.

В заключение той посочи, че финансовото състояние на страната е далеч от критичната си точка, което е ясен знак, че икономиката се подобрява.

Източник: Епицентър.бг