Иванчева и Петрова: Смазват ни, защото открихме имотни измами за милиони

Бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова дадоха интервю за Нова телевизия от ареста.

Иванчева и Петрова са под постоянен арест от 17 април, когато бяха арестувани зрелищно в центъра на София по обвинение за подкуп.

„Ние действително сме болни. Психическото ни състояние е на критичния минимум. Прокуратурата ни смазва“, каза Десислава Иванчева.

Петрова определи ареста, в който подсъдимите очакват присъда, като „съвременен концлагер”. Като конкретен пример в подкрепа на това свое твърдение, тя посочи, че мъже надзиратели наблюдават жените, докато ползват откритата тоалетна.

Според бившата вече заместник-кметица атаката срещу нея и Иванчева вече се извършва „под всякакви форми”.

Коя е прокуратурата, че ще ме обрича да остана без деца, че да не ме пускат под домашен арест, за да продължа ин витро процедурата. Аз съм започнала тази процедура преди ареста, уточни Иванчева.

Аз съм живяла и в студентстко общежитие, не съм родена със сребърна лъжичка, не ме плашат толкова условията, колкото психическия тормоз. Когато ходим до тоалетната, ни гледат надзиратели мъже. Това е един съвременен концлагер. Според мен има сценарий и той е да бъдем осъдени в публичното пространство, посочи Биляна Петрова.

Притеснява ме още повече, че моят адвокат Ирен Савова в момента е заплашвана. Ние поведохме борба срещу имотните измами и сигурно там сме настъпили интереси за милиони. При 7-8 имота открихме откраднати от държавата и от общината над 15 млн. лева. Не се интересувахме кои са фирмите, интересуваше ни единствено общественият интерес, заяви Петрова.

Иванчева и Петрова категорично отричат да са искали подкуп.

Петрова попита кой е наредил на Апелативния съд да се събере за часове и да отмени пускането им под домашен арест.

Това може да е човек, може да е групировка, но звучи страшно, защото означава, че в България няма да имаме справедливо решение на делото, добави Иванчева.

Иванчева и Петрова отказаха да коментират публикуваните от „Правен свят” записи от СРС-та, за да не „улесняваме прокуратурата”. Но подчертаха, че много от изнесените до момента данни от държавното обвинение не са верни.

Екскметицата бе категорична, че подкупи за лична облага никога от никого не е искала.

„Имало е разговори за дарения, доброволни, но не и за подкупи. Ние не взимаме пари, пари не минават през общината. Те си строят площадките, оградите”, обясни Иванчева.

Относно изтеклите СРС и репликата „3 по 75“ Иванчева беше категорична – това не прави половин милион евро, а Петрова добави, че „няма да го изчистим сега“, а в съдебна зала – защото иначе процесът ще се проточи поне още година. И добави, че се оказало пълна лъжа това, което ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев заявил – че „светнали като крушка“, което отпаднало пред съда, както и че броили пари пред „Марая“-та. Десислава Иванчева хвърли подозрение върху процедурата по задържането ѝ – че тя всъщност е задържана преди да си заключи колата и че в крайна сметка се оказало, че имало частичен пръстов отпечатък на козирката на автомобила, но не бил неин, а изведнъж се оказало, че няма как да се каже на кого е.

Някой да го съди Гешев за тези твърдения, попита отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.

Попитана изрично дали е изчислявала подкуп с идеята 20 евро на квадратен метър, Иванчева отвърна, че никой инвеститор никога не е казвал такова нещо.

А Биляна Петрова отрече, че заедно с Иванчева са притискали инвеститори „да даряват“ в полза на общината – всичко било по желание. През нас пари не минават, категорична беше и Иванчева, която обясни процедурата.

Въпросът е кой успя да изюрка прокуратурата, Апелативният спецсъд – обединиха се Иванчева и Петрова. Може да е човек, групировка, звучи страшно. Ние няма да имаме справедливо решение на делото, опасява се Иванчева.

Тя каза още, че допуска, че третият арестуван по случая – бившия кмет на „Младост” Петко Дюлгеров, може да е искал подкупи от нейно име.

„В България няма да имаме справедливо решение на делото”, каза още Иванчева.

Очевидно, че този процес ще завърши с есемеси и гласуване по телевизията, защото стана медиен процес, каза Петрова.

Източник: Епицентър.бг