Иво Антонов за нацисткия поздрав: Дълбоко съжалявам за незрялата постъпка!

Шефът на дирекция на Министерство на отбраната Иво Антонов изпрати отворено писмо до медиите, в което искрено се извинява за „незрелите“ си действия от преди близо 10 години, когато е била заснета снимката с нацисткия поздрав във военноисторическия музей пред немския танк от ВСВ.

Антонов иска да сложи точка на скандала, заради който премиерът Бойко Борисов искаше да го уволнява. Военният министър Красимир Каракачанов обаче се опъна и обяви, че няма да го уволнява, още повече че Антонов влезе в болница, разтревожен от скандала.

Публикуваме пълният текст на писмото му:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Иво Венциславов Антонов

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

В последните няколко дни в общественото пространство отново беше повдигнат въпроса за моя снимка направена преди почти десетилетие в Националния военноисторически музей пред немски танк от Втората световна война. Дълбоко съжалявам и искрено се извинявам за незрялата, необмислена и немотивирана постъпка. Съзнавам, че с тази снимка съм накърнил чувствата на българските граждани, за което понесох съответните последствия преди три години, понасям ги и сега. Категорично заявявам, че отхвърлям и винаги съм отхвърлял всяка тоталитарна идеология, включително нацизма и комунизма.

Дълбоко се прекланям пред светлата памет на жертвите на нацизма, както и пред героизма на загиналите български воини във войната срещу Хитлеристка Германия и мъжеството и храбростта на техните другари, ветераните от Втората световна война, с които ежегодно честваме техният подвиг и поддържаме и възстановяваме техните паметници и братски могили.

Благодаря на ветераните, военно-патриотичните съюзи и неправителствени организации, както и на хилядите граждани, които в тези много трудни за мен дни оказаха своята подкрепа за мен и моята 18 годишна работа за опазване, възстановяване и поддържане на военните паметници и съхраняване на българското военноисторическо наследство. Благодаря за положителната оценка за дейността ми на президента на Република България г-н Румен Радев и на вицепремиера и министър на отбраната г-н Красимир Каракачанов и се извинявам за причиненото от мен неудобство и напрежение.

В своята работа като държавен служител, винаги съм залагал на професионализма и любовта съм Родината. Не членувам в политически партии и не се числя към нито една партийна или политическа квота. Моята единствена партия е България. Още веднъж поднасям дълбоките си извинения на цялото българско общество и моля с това да бъде сложена точка на този дългогодишен тормоз върху мен, моето семейство и близките ми.

21.05.2017 София, ВМА