Иво Христов: Договорът с американските централи нарушава националните ни интереси

„В публичното пространство се заговори, че в края на 2016 г. делегация на тогавашното правителство в оставка се е срещнало в Брюксел с представители на двете компании на американските централи – „КонтурГлобал Марица Изток 3″ и AES-Гълъбово ТЕЦ 1 и 3. Твърди се, че тя се е състояла с посредничеството на Европейската комисия, която е обявила устно, миналата година, договорите на компаниите за неправомерна държавна помощ“.

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от „БСП за България“ проф. Иво Христов, съобщиха от пресцентъра на социалистическата партия.

По думите му, от наша страна няма никаква информация за срещата.

„Според твърдения, на тази среща българската страна не е отстояла националните интереси. Припомням, че на 10 юни 2016 г, депутатите от временната анкетна комисия в предното НС, в анализ на енергетиката, са констатирали, че договорите с американските централи представляват държавна помощ в разрез с европейските правила. Дългосрочните договори с тях ги поставят в по-изгодно положение спрямо другите участници на пазара. Гарантира им се добра възвръщаемост на инвестициите и им се прехвърлят всички рискове към НЕК”, посочи още проф. Христов.

Той попита енергийния министър дали е проведена подобна среща в Брюксел и защо България не е настояла ЕК да се изрази писмено в становище за неправомерната държавна помощ на американските централи. Проф. Иво Христов беше категоричен, че договорът с американските централи у нас е не само нарушение на европейското законодателство, но е и в крещящо нарушение на националните ни интереси.