Иво Христов: Интерес от пандемията имат политиците, които търсят как да се закрепят на власт

Интерес пандемията да трае имат производителите на маски, дезинфектанти, ваксини и политиците, които търсят да се закрепят на власт.

Това каза евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Иво Христов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Иво Христов коментира евентуалното затваряне на всичко в България заради коронавируса.

„Напълно възможно е това да се случи. Ние вече играхме този сценарий през пролетта и той успя да забави темпа на разпространение, без да предотврати втората вълна. В това се убеди целият свят. Това е най-тревожно, че както при една война се създава икономика на войната, която има интерес от нейното продължаване. Така и при пандемията се появяват икономически интереси, които ще търсят тя да трае във времето. Да речем производителите на маски, дезинфектанти, на ваксини, политиците, които търсят да се закрепят на власт – всички те имат интерес пандемията да трае.

„На идване насам, че някой е анонсирал идеята да затворят съдилищата до Нова година. Тази идея е пагубна и има чисто предизборна цел. Ако се затворят съдилищата, няма да има кой да регистрира нови партии. Това е идеята, ако някой не е разбрал. Не могат да се спират цели системи като образованието или правосъдието поради пандемията. Тя няма да изчезне“, каза още Иво Христов.

Според него няма как да се скрием от вируса, тъй като той е твърде находчив и промокаем.

Не мисля, че напрежението между БСП и Радев е реално…Нинова показа, че е принципен лидер. Не мисля, че би допуснала разкол между БСП и президента. Няма нито емоционална, нито принципна причина и интерес у Нинова да допусне разкол с президента, коментира Иво Христов отношенията между лидера на БСП и президента.

Струва ми се, че медии и заинтересовани коментатори успяха да превърнат в тема едно изказване на Нинова, но тя е последователен опозиционер, лидер на опозицията. С тази заявка получи доверието на своите съпартийци, това е причината аз да я подкрепям. И не мисля, че тя би допуснала разкол между БСП и президента. За него няма нито идейна почва, нито емоционални настроения, категоричен бе Христов.

По неговите думи президентът е обективно на страната на народа. Той слезе сред протестиращите. Неговата конституционна роля е да бъде с народа, да се бори заедно с него срещу мафиотизираната държава.

Що се отнася до това дали президентът се е еманципирал вече от БСП и съмнението, че столетницата може да не го подкрепи за втори мандат, Христов изрази следната позиция: „Това би било неадекватно поведение на БСП, ако се лиши от най-влиятелния политик в държавата, когото тя е издигнала за президент. Няма логика…Интерес от това имат външни фактори да разбият този фронт на промяната, който не се ограничава с президента и БСП, но и с ред други партии. През всички тези години и президентът, и БСП бяха последователна опозиция на този дегенериращ режим, чиято оценка четем в резолюцията на ЕП. В България назряват условия за истинска демократична промяна, която тръгне отдолу, а не както беше на 10 ноември – отгоре“.

Христов разкри още, че от БСП се готвят да управляват. В момента в партията се извършва целенасочено преструктуриране, тя се обновява и със своя програма, и с ясно лидерство. Тя е единствената партия, която не влезе в колоборации с други партии. А това, че социолозите не дават такива прогнози, евродепутът обясни, че той има сериозни резерви към българската социология.

Помолен да направи своя прогноза какво ще се случи на изборите през март, Иво Христов обясни: „Не мога да дам прогноза кога ще са изборите. Но ако са март – резултатите трябва да гледат много изкъсо и процесът около тяхната организация, защото управляващите владеят изкуството да фалшифицират избори. Кой печели? Надявам се, като всеки човек от ляво, БСП но с широк фронт от опозиционни сили, които заедно да постигнат консенсус за това как да си върнем държавата, която е узурпирана“.

Източник: Епицентър.БГ