Иво Христов: Поднасям извинения към всички, които са били засегнати от мои непремерени изказвания

След среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, депутатът Иво Христов се извини за изказването си, че 80% от българите са дебили и не могат да се подпишат.

Поднасям своите извинения към всички, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания.

Това каза пред журналисти проф. Иво Христов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ във връзка със своето изказване, че 80% от българите са дебили, предаде репортер на Агенция „Фокус“, цитиран от Епицентър.бг

„Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи и изказвания в срещи с обществеността в град Раднево, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания“, каза той.

Скандалното си изявление проф. Христов направи преди ден в Раднево, където обясни, че 80 % от българите са дебили, не могат да пишат и вероятно затова не разбират каква е ролята на Съветската армия за спасяването на българските евреи.

След това във Фейсбук той написа, че думите му са извадени от контекста и срещу него се води агресивна и злонамерена кампания.

Според написаното от него в профила му, „Дебилен“ e медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно“

В официална декларация днес ГЕРБ поиска оставката на Христов и призова БСП или да го изключи, или да му поиска
оставката.

БСП застана зад проф Христов и чрез декларация заявиха, че извинението му е достатъчно. Те се мотивираха, че и борисов е обиждал народа, но дори не се е извинявал.

Проф. Иво Христов е магистър по право и доктор по социология на правото в СУ. Член на две комисии в парламента – по външна политика и по образованието.