Иво Инджев: Путин превърна целия свят във враг на Русия

Владимир Путин и Реджеп Ердоган се разбраха, но докога ще има примирие в Идлиб?

„Примирие ще има, докато не бъде нарушено, а това, според мен, ще се случи.

Путин ще остане в историята като лидера на Русия, който превърна целият свят във враг на Русия.

Той се сближи с Ердоган, който постъпи по подобен начин“, каза в студиото на „Денят ON AIR“ журналистът Иво Инджев, съобщава Dnes.bg

По думите му двамата лидери са се превърнали в скачени съдове, които са си лика-прилика и са длъжни да комуникират.

„Руско-турска война е немислима. Ердоган направи всичко възможно да нагнети обстановката на думи, докато Путин мълчеше доста имперски. Ердоган е развил някаква собствена стратегия за регионално величие, която удря на камък“, смята Инджев. Според него от НАТО са подали ръка на Ердоган, но само на думи.

„Примирието не е мирен договор или ново разпределение на ролите, а нещо, което един артилерийски изстрел може да наруши във всеки един момент. Руснаците владеят небето над Сирия и това прави обречени всякакви сухопътни операции. Путин също се задъхва да поддържа темпото в тази война“, добави журналистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и темата за намаляването на цената на руския газ у нас. „Добре е за хората това да се случи, но това не е някакъв жест на добра воля, макар че го анонсираха на 3 март“, отбеляза Иво Инджев.

Той изказа и мнението си относно напрежението с мигрантите по турско-гръцката граница.

„Против съм да се спекулира с неща, които не са се случили. ЕС се опитва да се откупи, търгувайки с политик като Ердоган. Той е недоволен, защото голяма част от сумата се праща в организации. ЕС е сложно нещо, не е Русия, където Ердоган може да удари по масата“, заключи журналистът.