Изборите се оказаха преломен момент в отчуждението между народ и политици. Властта вече ще е нестабилна

ИЗБОРИТЕ – ПРОТЕСТ ПО БЪЛГАРСКИ

В момента социологическите агенции сипят всякакви данни за изборите.

Както винаги съм твърдял, социологията противно на мненията за нея е много точна наука в България – колкото и за каквото си платил, точно толкова и това получаш.

За мен тези избори имат два феномена, за които наблюдатели, анализатори и политици предпочитат да мълчат или съвсем бегло да споменат.

Първият е много ниската избирателна активност. В родните условия това е неотчитан от изборите масов протестен вот. Естествено по начина, по който протестират българите – а бе, защо не си е… майката.

Вторият феномен е 50-те процента.

Става дума за това, че анкетираните избиратели от социологическите извадки масово са отказвали да участват в анкетите и да посочат за кого са гласували. Досега този феномен не е наблюдаван у нас.

При повечето агенции отказалите да отговорят са около 50% – т.е половината. Човек не отговаря, когато мисли, че демокрацията е фасада на някакъв нов тип тоталитарно държавно устройство и естествено, не желае неприятности.

Ако обобщя – тези избори се оказаха преломен момент в отчуждението между народ и политици. При такова отчуждение всяка власт – сега управляваща или в бъдеще е ще е перманентно нестабилна.

Рубикона е преминат.

Григор Лилов, Фейсбук