Изборният кодекс е такъв, че и 1000 души да гласуват, изборите не могат да бъдат касирани

Признавам си, че през последните 26-27 години винаги преди избори съм изпитвал колебания – дали да гласувам и за кого да гласувам. Случвало се е и да не гласувам. Позната ми е умората, предизвикана от разочарованията, предизвикани от една или друга политика или политик.

Сега отново сме в навечерието на поредните извънредни избори, предизвикани от едни неуравновесени типове, които загърбиха своята отговорност и които създадоха модела на престъпното политическо поведение. И отново се чуват гласове да не гласуваме, защото така сме щели да накажем политическата клика, която повече от четвър век ни управлява.

Тази наказателна „мярка“, дори да се приложи масово, няма да промени нищо. Изборният кодекс е такъв, че и 1000 души да гласуват, изборите не могат да бъдат касирани. Това е законодателният капан, в който сме вкарани по един, или друг начин. Вкарани сме, защото сме дали своето мълчаливо съгласие това да се случи.

Както знаете, мълчаливото съгласие не може да се обжалва. Следователно, изходът е да се гласува. Независимо за кого. За да се сведе до санитарния минимум търговията с гласовете ни и парираме в някаква степен влиянието, което оказват на изборните резултати гласовете на неграмотните и неорентирани избиратели.

Всяка тирания се крепи на невежеството и апатията. Анархистичните уклони никъде и никога не са довели до нещо добро. Така поне съм чел в учебниците по история. Протестният отказ от правото ни да гласуваме няма да доведе до промяна в статуквото. А последните президентски избори показаха, че нашата воля не е без значение, тъй като съмнителната диплома на Цачева не успя да я класира на първото място.

Ще добавя още, че за когото и да гласувате, политическата атмосфера ще се поразчисти, ако не дадем възможност на ГЕРБ отново да обсеби властта и да продължи престъпнот си и безобразно управление. Не забравяйте това! Политическата ни система не е добра, но по-добра не е измислена, казваше някога недолюбвания от мен, но умен и обигран Чърчил.

Любо КОЛЬОВСКИ, Фейсбук