Изхвърлят Цветанов, защото господарите му са осъзнали, че са заложили на куц кон?

ЦЕЦКУ СИ ОТИВА….

Мъка налегна целокупният електорат на гербавите! Коси се скубят, сълзи се леят, Цецку подаде оставка от всички ръководни постове в партията. Което е повод за сериозен размисъл сред останалите, които все пак са им останали мозъчни клетки.

Вариантът Цецку сам да е решил да подаде оставка, е напълно изключен с оглед личностните характеристики на субекта. Остават два варианта – Борисов се е почувствал достатъчно силен с изявите си през последния месец и е набрал смелост да се отърве от заместника, който го засенчва и контролира партията вместо него или другият, по-правдоподобен вариант – Цецку е станал неудобен на кукловодите.

И аз се спирам на втория вариант. Елементарна логика – атаката срещу заместника на Борисов тръгна от „Свободна Европа“, която пък е контролирана напълно от Чичо Сам. И атаката започна след молитвената закуска, на която Цецку помъкна и жена си, неизвестно на чии разноски. И отново вариантите са два – Цецку не е изпълнил нещо, което се е очаквало от него, станал е много алчен в исканията си или пак според мен по-правдоподобният вариант – господарите му са осъзнали, че са заложили на куц кон, който както и да го лъскат и гиздят, състезателен жребец няма да стане!

Може да обучиш някой да говори, на жестове, на поведение, но акъл във фуния не може да му налееш.

Оставката на Цецку означава и още нещо – ГЕРБ осъзнават, че имат проблем. И затова Борисов панически изхвърли от борда всички, които му пречат на имиджа.

И тук трябва да му призная нещо – дискретен е. Каквото и да има, е далеч от очите. Винаги с подставени лица, никога в центъра на вниманието. Така се прави, поне това е научил. Не че не може да се разбере, но българинът вярва на очите си. За съжаление. Защото очите лъжат. А разумът не….Ама както се казва, кой каквото има…..

Оттук нататък има една голяма въпросителна – кой ще поеме организацията на партията и структурите. Борисов е тип „вожд“, а не организатор. Да не говорим, че по места структурите са верни само на Цветанов и договорките са с него. Интересното е, че Цветанов до последно се стара за изборите, явно с надеждата за прошка и възстановяване на влиянието. А прякото влизане на Борисов в предизборната кампания показа явно намерението му да ограничи влиянието на Цецку и да покаже мускули на електората. И успя. Цецку стана излишен….според Борисов и кукловодите.

Но политиката и природата не търпят вакуум…

И сега големият въпрос е КОЙ? И как ще се отрази махането на Цветанов върху местните структури, които той закриляше, върху кметовете, приближени до него, които Борисов не одобрява, върху договорките за местни избори, каквито несъмнено са направени…много, много въпроси.

ГЕРБ явно ще трябва също да преодоляват криза, макар и формални победители.

А победата им може да се окаже пирова!

Адв. Елена Гунчева, Фейсбук