Източна Европа скочи: Заливат ни с нискокачествена храна

Източна Европа скочи срещу производителите, които внасят за продажба в по-бедните страни на Еврозъюза нискокачествени храни. Поради тази причина въпросът ще бъде обсъден от лидерите на страните от Вишеградската четворка – Чехия, Унгария, Полша и Словакия другата седмица във Варшава, предадоха вчера Ройтерс и БТА , цитирани от Дир.бг.

Те ще призоват Европейския съюз да вземе мерки, които да контролират производителите на храни, които налагат двойни стандарти в качеството. Храните предназначени за продажба в Източна Европа ги произвеждат с нискокачествени съставки.

Словашкият премиер Робърт Фицо допълни, че на срещата на високо равнище във Варшава ще бъде призована Европейската комисия да вземе крайно наложителни законодателни мерки, които да забраняват практиките на двойни стандарти при производителите на храни.

„Това унижава гражданите и създава две категории хора“, допълни Фицо.

Организациите за защита на потребителите в повечето страни от Източна и Централна Европа имат доказателства, че производителите масово използват по-евтини и много по-некачествени съставки в продукцията, която е предназначена за по-бедните страни на Европейския съюз. Същата продукция обаче е с високо качество в страните от Западна Европа.