Извънредно! Каталунският парламент обяви независимост!

Каталунският парламент гласува резолюция за провъзгласяване на независимост на Каталуния от Испания. Гласуването бе тайно.

Това съобщи ТАСС, цитирана от Дарикнюз.

Веднага след разпространението на новината испанският премиер Мариано Рахой призова за спокойствие.

Испанският сенат дебатира и пристъпва към гласуване на ограничаване на автономията на Каталуния. Така Мадрид налага централната власт над самоуправлаващата се област

От своя страна депутатите от опозиционните фракции на каталунския парламент напуснаха пленарната зала преди гласуване на резолюцията за провъзгласяването на независимостта на Каталуния. По-рано опозиционните депутати заявиха, че няма да участват в гласуването, защото го смятат за незаконно.

В речта пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити. Ставащото в Каталуния е явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия, заяви испанският премиер.

Източник: Епицентър.бг