Йордан Цонев за Бойко Рашков: Този е последният, който може да бъде образец за вътрешен министър

Под маската борба с купения и корпоративния вот се извърши неправомерна намеса в изборния процес.

Това каза заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на дебата по създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на граждани, участващи в предизборната кампания, предаде „Стандарт“.

„ДПС сме много последователни по тази тема. Темата за неправомерната употреба на държавната власт и държавните органи по време на избори, я поставяме от много, много години. Даже, когато говорим за модела, който искаме да разградим, казваме, че искаме да разградим модела, при който държавните органи са превърнати в бухалки. Ние имаме клипове как горските бият с метални пръти по време на предизборна кампания. Тук вината на ГЕРБ е огромна. Искам да запитам новите партии, които искат да изчегъртват този модел. Може ли този модел да бъде изчегъртан със същите средства, защото уважаеми колеги от БСП, по време на тази предизборна кампания, това се случи пак на много места“, каза още Йордан Цонев.

Той посочи, че на консултациите с президента, са говорили именно за това.

„Казахме на президента, че тези случаи сме ги подробно описали, че за тях имаме свидетелски показания, че кметове, които по закон участват в изборния процес, са викани и са подписвали декларации, че няма да участват в изборния процес, че полицейското насилие беше извън всякаква мяра, че под маската борба с купения и корпоративния вот се извърши неправомерна намеса в изборния процес. Ние искаме и ще настояваме всеки един случай да бъде разгледан в българския парламент и не уважаеми колеги, в ресорната комисия“, каза още Йордан Цонев.

„Хайде – ако ще разграждаме модела, да го разграждаме с демократични средства“, призова той. По думите му не може да се възстановява демокрация с недемократични средства. „Не може да се възстановява справедливост с несправедливост. Четете дебелата книга“, призова Йордан Цонев.

Той коментира и действията на вътрешния министър Бойко Рашков, чиято работа и в днешния дебат получи хвалби от „Демократична България”, „Изправи се БГ! Ние идваме” и БСП. „Този не може да бъде представа за министър на вътрешните работи. Ако този е вашата представа за вътрешен министър, значи демокрацията има сериозен проблем. Този е последният, който може да бъде образец за вътрешен министър“, заяви Цонев.

Източник: Petel.bg