Кадиров обеща: Руските сили ще превземат Киев

Руските сили ще водят настъпление не само срещу обсаденото украинско пристанище Мариупол, а и към Киев и други украински градове.

Toва заяви чеченският лидер Рамзан Кадиров в „Телеграм“, предаде Ройтерс.

„Луганск и Донецк – първо ще ги освободим изцяло и след това ще превземем Киев и всички други градове“, подчерта чеченският лидер.

Кадиров, който често се е самоопределял като „войник“ на руския президент Владимир Путин, заяви, че няма никакво съмнение за Киев.

„Уверявам ви: няма да бъде направена нито стъпка назад“, заяви той.

САЩ и ЕС са обвинявали неведнъж Кадиров в нарушения на човешките права. Чеченският лидер отхвърля обвиненията, припомня Ройтерс.

През уикенда Украйна беше подложена на тежки бомбардировки, които увеличиха броя на жертвите шест седмици след руската инвазия.

Украйна съобщи, че е открила над 1200 тела в района на Киев, където се твърди, че са извършени жестокости по време на руската окупация миналия месец, докато жителите на източната част на страната се подготвят – или бягат – преди очакваното масирано настъпление.

В неделя сутринта обстрел отне живота на двама души в североизточната част на Харков, втория по големина град в Украйна, съобщи областният управител Олег Синегубов, ден след като според властите 10 цивилни, включително дете, са загинали при бомбардировка югоизточно от града.

Володимир Зеленски отново осъди жестокостите срещу цивилни граждани и след разговор с германския канцлер Олаф Шолц заяви, че са се съгласили, „че всички извършители на военни престъпления трябва да бъдат идентифицирани и наказани“.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова заяви, че страната проучва предполагаемата вина на 500 висши руски служители, включително президента Владимир Путин, за хиляди военни престъпления.

Броят на жертвите нарасна и в източната част на Украйна, където в петък при ракетен удар на железопътна гара в град Краматорск загинаха 57 души, според ревизираната равносметка, публикувана от Павло Кириленко, губернатор на Донецка област.

Източник: Dnes.bg