Как ще учим хора да стрелят, като те дори не могат да пишат

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ясно показа в последните няколко дни, че е привърженик на въвеждането на наборната военна служба.

„В програмата за управление на правителството, което е ръководено от господин Борисов е записано: военно обучение в училищата, доброволната служба и разработването на проекти, свързани с наборната военна служба. Аз съм неин привърженик, защото смятам, че е необходимо българската младеж да бъде подготвена и възпитана в дух на патриотизъм и на готовност да се защитава отечеството“, заяви Каракачанов преди парада по случай Гергьовден пред Нова телевизия.

Потърсихме за коментар по темата Костадин Костадинов, председател на политическа партия „Възраждане“. В момента е общински съветник във Варна.

Нещата за военно обучение в училищата и за връщането на казармата трябва да бъдат разделени.

Започвам отзад напред по отношение връщането на казармата. Тук ще кажа мнение, което е позиция и на нашата политическа партия „Възраждане“, и то е, че службата в казармата трябва да бъде върната, но тя трябва да е доброволна, за да може да се даде възможност на високо мотивирани млади мъже, които искат да служат на родината си, да го направят. Има много такива в момента.

От друга страна категорично сме против връщането на задължителната служба за всички, тъй като една голяма част младежта в България не е от български произход.

Аз служих през 2002 г. в казармата, на мен ми се наложи да изпратя официална молба, тъй като бях един от последните набори, за които беше задължителна службата, и имаше вероятност да не служа, а аз исках. Отслужих своята военна служба като ефрейтор към военновъздушните сили (ВВС), съответно тогава в наборната школа от 800 души, над 50% не бяха българи, и това се водше елитна школа на ВВС. Представете си в сухопътните войски какво е било съотношението тогава, и си представете какво ще е сега.

Ако към настоящия момент трябва да върнем службата, то това значи, че ще трябва да обучаваме циганите да воюват, а това е против интересите на страната. Да не говорим, че една голяма част от тях дори не знаят български. Ако това е патриотичната идея на Каракачанов, ние сме категорично против.

Смятаме обаче, че военната служба е дълг и чест за всеки един млад българин. Именно поради тази причина смятаме, че службата в армията трябва да се обвърже като задължително условие при кандидатстването за определен тип държавни позиции.

Това означава, че ако искаш да участваш в управлението на държавата и да бъдеш избиран за депутат, кмет, общински съветник и т.н., задължително трябва да си служил в казармата. Хората, които искат да управляват, преди това трябва да покажат, че са готови да служат, и то не на кой да е, а на държавата.

Другият проблем е, че към настоящия момент в България няма необходимата казармена инфраструктура, а новият военен министър Каракачанов, който разбира от управление на армията точно колкото аз разбирам от атомна физика, явно не знае, че голям брой от казармите бяха разпродадени.

Ако възстановим наборната служба от следващата година например, тогава къде ще спят войниците, кой ще ги храни? Това са елементарни неща.

И сега тук някой ще каже – ще построим, то тогава питам аз – а кой ще понесе отговорност за премахването на военната служба и разпродажбата на казармите, защото това стана с гласовете на хора, които и в момента са депутати и участват в управлението на държавата.

В това отношение предполагам лицето Каракачанов ще се справи по-добре.

Що се отнася до началното военно обучение в училищата, категорично сме против.

Ние не можем да научим децата си да четат и пишат нормално, те не познават своята собствена история, тъй като учебниците са тотално преиначени, а тези т. нар. патриоти започват да коментират един проблем, който изобщо не съществува.

Как ще учим хора да стрелят, като те дори не могат да пишат, по дяволите? Как ще им го обясняваме, при условие, че една част от тях не знаят български? Първо, ние трябва да си оправим образователната система и да научим децата да са възпитани и образовани, и оттам нататък да стават войници, ако искат. Но ние не можем да разчитаме на един човек, който в собствената си глава е духовен емигрант, да тръгва с пушка на военни учения, това са пълни глупости.

Аз смятам, че темата с казармата се тиражира само и единствено, за да се отклонява вниманието на хората от други проблеми, които са много по-належащи. Казарма трябва да има, но тя трябва да е доброволна и в нея да влизат само високо мотивирани български младежи. И тук е момента да попитам: колко точно от функционерите на т. нар. обединени патриоти са служили в казармата и къде са служили? Повечето от известните лица сред тях или не са ходили в казармата, или ако са ходили, са били в поделения за връзкари със със статут, близък до този на санаториумите.

Подкрепяте ли мажоритарния вот и намаляването на партийната субсидия?

За мажоритарен вот определено подкрепяме, че идеята трябва да се разгледа от парламента, и дори и да не е чисто мажоритарна система, може да се направи такава, каквато веднъж вече имаше в България по време на изборите за Велико Народно събрание (ВНС).

Тогава половината от народните представители бяха избрани по мажоритарната система, а другата половина — по пропорционалната система.

И ако се замислите, съставът на ВНС и досега се дава като пример за един от най-представителните по отношение на качеството на депутатите в него.

Що се отнася да субсидията, ние категорично подкрепяме нейното намаляване до 1 лв, както беше подкрепено и от близо 3 млн души, взели участие в референдума миналата година.

Източник: glasutnamladitehora.com