Как за 20 дни стигнахте от 1,5 млрд. излишък до 3,5 млрд. дефицит. Къде отидоха 5 млрд. за 20 дни? Откраднати ли са?

„Имам един въпрос. Имате ли информация – има ли 1,5 млрд. лв. излишък в бюджета, както беше преди 12 дни, или има в момента 3,5 млрд. лв. дефицит, както каза г-н Борисов на среща при президента? Някой знае ли какво е финансовото състояние на държавата? 1,5 млрд. излишък или 3,5 млрд. лв. дефицит? Къде отидоха 5 млрд. за 20 дни? Ще бъда ли права, ако направя едно допускане – или никога не ги е имало там, или са откраднати.“

Изказване от парламентарната трибуна на лидера на БСП Корнелия Нинова, пише glasove.com.

На 13 март подкрепихме извънредното положение. Това беше правилното, отговорно поведение. Разбираме опасността, сериозността, заплахата от кризата за здравето на българският народ и сме на равнището на своята отговорност да вземем решение за обявяване на извънредното положение. Такова беше взето в цяла Европа и не само там.

След обявяването на извънредното положение изпаднахте в хаос, в неадекватни икономически и социални мерки. Днес призовавате да бъдем политиците на 21век, а не политиците на миналото. И ние го искаме от вас, управляващите. Защото политиците на 21век снощи обявиха чрез Европейската комисия субсидии, отлагане на корпоративен данък и на ДДС, държавни гаранции за заеми, безвъзмездни средства в помощ на всеки потребител, спиране на плащанията по определена част от данъците, подкрепа за домакинствата в конкретни измерения.

Ето така се държат големите политици, държавниците на 21 век.

Какво от това виждаме в закона, който вие предлагате?

Нищо.

Какво виждаме от обещанията, които дадохте преди 1 седмица? Частични изпълнения. Но за сметка на това – засилване на репресиите, отнемане на права, подслушване на хора, преследване на свобода на словото и т.н.

Винаги може да разчитате на Българската социалистическа партия и на нашите гласове, когато предлагате отговорни пред националната икономика и българския народ решения. И не можете да разчитате на подкрепа, когато внасяте хаос в живота на хората, когато предлагате неадекватни икономически и социални мерки.

Факт е, че вчера предизвикахте недопустима криза с решенията си в правна комисия. Тук са тримата представители от ГЕРБ, които се караха помежду си. Тук са депутатите, които внасяхте взаимно изключващи се предложения едно на друго. Едва след 8 часа гледане на това поведение, нашите колеги напуснаха. И обвинението- „вас ви нямаше“ не важи, защото то е предизвикано от нежеланието да участваме в този хаос и неадекватност.

С икономическите мерки, които предлагате, не помагате, не гарантирате спокойствие и сигурност на работодателите. Вчера бяхте стигнали дотам, в момент, в който модерна, съвременна и загрижена Европа предлага да се отлага плащането на данъци, вие искате от хората да ги внасят авансово на базата на декларация от 2018г. Какво е това нещо? Не предлагате адекватни социални мерки, които предлагат другите страни в Европа и не само там. Къде са ви социалните мерки за безработните, за семействата, които стоят в къщи? Няма ги. Ето затова спрете с манипулациите и лъжите, че БСП е деструктивна и в този момент не мисли за България и народа си.

Напротив – всичко, което е добро, ще подкрепим, всичко, което е против интереса на българският народ, на българските работещи, на българската икономика, няма да подкрепим. Това е принципно поведение, което ще следваме от началото на този закон до самия край.

Има разум в това, че трябва да се направят изчисления, че мерките, които предлагаме трябва да имат своята финансова обосновка и да не застрашаваме фискалната стабилност на страната. Но докато предлагате 2-3 седмици да изчисляваме тези неща, сметките за ток, за парно, за телефон ще дойдат при хората, които стоят вкъщи без работа. Ще дойде и ипотечният кредит. Какъв е проблемът докато изчисляваме фискалните параметри, да наложим този мораториум, който предлагаме? По-късно ще си платят сметките, но сега, докато видим какви са възможностите за помощ, докато видим реалните възможности на държавата, да ги спрем и да успокоим хората, че в момента поне това ще им осигурим – спокойствие.

Имам един въпрос. Имате ли информация – има ли 1,5 млрд. лв. излишък в бюджета, както беше преди 12 дни, или има в момента 3,5 млрд. лв. дефицит, както каза г-н Борисов на среща при президента?

Някой знае ли какво е финансовото състояние на държавата? 1,5 млрд. излишък или 3,5 млрд. лв. дефицит? Къде отидоха 5 млрд. за 20 дни?

Ще бъда ли права, ако направя едно допускане – или никога не ги е имало там, или са откраднати.