Какво ще допринесе Елена Йончева, освен да петни образа на България

„Ще разчитам на преференциалната подкрепа за мен, защото вярвам, че имам какво в персонален план да дам от себе си като представител в Европейския парламент“.

Това обяви в интервю за „Канал 3“ Лиляна Павлова относно предстоящите европейски избори през май.

Тя е поставена под номер 7 в листата на ГЕРБ, а непосредствено пред нея под номер 6 е Александър Йорданов, който влезе като кандидат на СДС, след като двете партии обявиха, че ще се явят заедно на Европейски избори’2019, а Бойко Борисов обеща на СДС място в листата на избираемо място за техен кандидат.

„Дали ще го изместя ще покаже гласуването. Нека дадем суверенното право на всеки български гражданин да гласува – включително и преференциален избор, това е право на всеки гласоподавател“, каза още Павлова.

Тя изтъкна, че няма конкретно острие на ГЕРБ в листата и бе категорична, че партията е силна като отбор.

Относно позицията си в листата и защо е поставена чак на 7-о място, след като доскоро бе министър за българското европредседателство тя коментира:
„Не го приемам като преценка за европредседателството, защото оценката ние я получихме и от нашите европейски партньори, и към ден днешен тя продължава да бъде висока. Получихме я и от българските граждани, от българския бизнес – над 80% подкрепиха председателството. Включително и от опозицията я получихме. Това показва, че сме успели. Не трябва да сравняваме по подобен начин. Поредността няма значение“.

Относно предстоящата кампания за евроизборите и противоборството с БСП тя заяви:

„Ние, както винаги, ще залагаме на позитивна кампания и кампания, която ще е насочена към хората и кампания, която касае конкретния вид избори. Този път те са за Европейски парламент. Т.е. ние трябва да кажем на хората, ако изберат нас, защо да изберат нас. Отивайки в ЕП как ще защитим техния интерес и всъщност с какво там ние ще подобрим техния живот. С битовизмите, които се опитва г-жа Йончева, заявката, която даде за кампания – не виждам с какво ще допринесе като бъдещ кандидат, освен да петни образа на България. Имиджът на България беше променен, България стои по различен начин на европейската и международната сцена. Не би трябвало сами да се потопим в казана“, добави Павлова.

Тя коментира и идеята за създаване на българо-китайски партньорски фонд, с която именно тя бе натоварена.

„Идеята беше успешно реализирана. Имах мандат да проведа преговори с китайската страна такъв глобален център за партньорство да бъде създаден. Проведох преговори, постигнахме съгласие и всъщност определихме от страна на България Институтът по маркетинг към Министерството на икономиката да бъде партниращата институция и съответно партньорската институция от китайска страна – те вече са определени като такива. Това ще бъде един център, който ще се занимава с намиране на добри практики, добри проекти. И всъщност следващата среща в Дубровник във формата 16+1 ще бъде вече анонсирано споразумението за подписването за Центъра и надявам се оттук нататък двата центъра вече като едно цяло да започнат работа“, добави Павлова и уточни, че не е ставало въпрос тя да оглави въпросната организация, тъй като тя ще има и академична и научна насоченост.

„От страна на Европейския парламент нашата задача ще бъде да насърчаваме търговските отношения с Китай, тъй като на ниво ЕС – Китай отношенията са изключително важни. Това е един важен търговски партньор, с който Европа тепърва има да договаря важни условия. Защото, когато говорим за търговски отношения ЕС – Китай, трябва да сме много внимателни“, добави тя.

Източник: Епицентър.бг