Калоян Методиев: Ако в БСП искат да затънат в битки на прогерберски фракции, да детронират Нинова

Намаляването на партийната субсидия ще бъде крачка назад.

Това каза в интервю за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът д-р Калоян Методиев.

Според Методиев предложението на премиера Бойко Борисов се прави с цел, а не от ценностни подбуди – изместване на фокуса.

„Възникват два въпроса по отношение на мълниеносното решение на Бойко Борисов – защо точно сега и защо толкова радикално. Не мисля, че го прави от ценностни подбуди, а действа инстинктивно – да удари другите партии, които не са богати, но и да спечели на своя страна общественото мнение. Разви се и теорията, че се опитва да отклони общественото внимание от много тежките оценки, които получи през седмицата по отношение на корупцията в България от страна на ЕК и по отношение на членството на България в Шенген от страна на холандското правителство“, обясни политологът.

Калоян Методиев допълни, че ако Бойко Борисов иска да е принципен, трябва да намери решение и за парите, които изтичат в държавата по отношение на други черни дупки като НСО, енергетика, държавни корпорации, служебни коли.

„Важно в сюжета с въпросните субсидии, като е казал „А“, да каже и „Б“ за парите, които изтичат в държавата, която е на негово разпореждане, по отношение на други черни дупки като НСО, РВД, държавни корпорации, енергетика, служебни коли. В София има 15 линейки, а служебните коли са хиляди. В цяла Европа министрите на богатите и развити държави се возят с метрото. Ако Борисов иска да е принципен, нека се занимае и с тези въпроси“, каза още Калоян Методиев.

По думите му по отношение на партийната субсидия по-разумно и по-балансирано е предложението на ВМРО – 5 лева субсидия на глас, което ще ограничи влиянието на сенчестия бизнес и олигарси по отношение на политическите партии.

„Да не залитаме в крайности по отношение на финансирането, защото до известна степен се е осветлило, поне на големите партии, и това ще е крачка назад“, отбеляза той.

„В БСП има колизия между две тенденции. Едната е линията Нинова, която е за самостоятелно развитие, за правене на принципна политика с идеята, че трябва да се променят нещата в България. Тя говори много за съдебна реформа, за нови икономически модели. Има и една друга група в партията, те искат докопване до властта на всяка цена. Не е тайна, че са близки до ГЕРБ и искат голяма коалиция, под чието крило да се скрият. Това са героите, които са известни на България от софийската, пловдивската и варненска организация“, обясни политологът.

Калоян Методиев допълни, че в БСП има сблъсък на две ценностни идеи – за това как трябва да се прави политика и как трябва да се развива българската политика оттук нататък. От сблъсъка на двете линии в БСП до голяма степен зависи и конфигурацията в българската политика в близко бъдеще, уточни той.

„Този сблъсък продължава и в момента. Нинова е последният вал пред една възможна криза в българската политика, която би била евентуалното поглъщане от страна на Борисов и на втората марка БСП. Нинова е единствената пречка това да се случи и това би довело до фатални последици за българската политика. Ако има чувство за съхранение в партията и идея за развитие на БСП, те трябва да подкрепят Корнелия Нинова, но ако искат да затънат във вътрешни баталии между прогерберските фракции, те могат да се опитат да я детронират. От този сблъсък ще зависи политическата й съдба, до голяма степен и конфигурацията в българската политика в близко бъдеще. Този форум е интересен от тази гледна точка, сама по себе си БСП не е важна в случая, а в по-големия контекст на отношение с ГЕРБ и с управлението на държавата“, каза още политологът.

Оценките за това, което се случва в България от страна на управляващите и оценките, който й се дават отвън, се разминават диаметрално, коментира още д-р Методиев.

„Докладът на ЕК но казва това, което отдавна знаем, че в България има корупция на високите нива. Това, което беше интересно, е, че има сигнали за пране на пари от политици, които се прикриват от властите в България, че управлението на държавните фирми е непрозрачно, изтичат финанси там, че чуждестранните инвестиции в България намаляват заради ширещата се корупция. В общи линии, че трябва да се вземат мерки. В противен случай, което също е важно според мен и е акцент в този доклад, ще има предоговаряне на еврофондовете, ако няма мерки по отношение на корупцията по високите етажи на властта и по отношение управлението на държавните фирми, които са се превърнали до голяма степен в черни дупки. Въпросът е, че идва седмица след изборите. Ако този доклад беше дошъл седмица преди изборите, щеше да има по-различен ефект“, посочи политологът.

По думите на Калоян Методиев управляващите се опитват се да омекотят удара.

„Темата за успехите, лансирана от управляващите, и опитът да заметат корупционните скандали в държавата, нямаше да се получи и щеше да окаже негативен ефект върху тяхната кампания. Защото оценките за това, които се случи в България от страна на управляващите и оценките, който й се дават отвън, диаметрално се разминават. Оценките вътре са категорични. Управляващите имат проблем с корупцията, защото така и не искат да го приемат и да работят в тази посока, че корупция се бори от горе надолу. Това е златното правило в тази сфера – премиер, вицепремиер, министър. В тази посока вървят и в този ред. Две държави в ЕС спорят коя е на предпоследно място, защото България ясно е на последно място – това са Хърватия и Румъния. И тези две държави имат осъдени и вкарани в затвора министър-председатели, министри и т.н.“, обясни той.

По думите му управляващите носят отговорност за управлението на държавата, за начина на разходване на публичните средства, за всичко, което се случва по отношение на публичните финанси.

Източник: Епицентър.БГ