Камарата на архитектите разкритикува ремонтите на Фандъкова

Камарата на архитектите отправи остри критики във връзка с ремонта на столичната улица ”Граф Игнатиев”.

Заместник-председателят на Камарата Петкана Бакалова заяви, че контролът на обекта не се извършва качествено.

Нямало и достатъчно прозрачност, посочи тя пред bTV. На хартия документацията по обществената поръчка изглеждала изрядна, а предвиденият контрол – завишен.

„Самата поръчка е разписана много внимателно, с внимание към детайла. Включително са разписани неща, които не съм срещала в повечето поръчки“, коментира Бакалова.

Това обаче поставя въпроса – щом всичко изглежда перфектно, какво води до дефекти.

„Нещата ни на хартия изглеждат прекрасно, контролът е изключително силен върху проектната документация и не толкова добър при изпълнението на строежите.
Факт е, че хората не живеят в папки, нито пък се разхождат в папки“, отсече зам.-председателят на камарата.

„Имаме предвидени няколко вида контрол при изпълнението – от една страна, е възложителят, от друга – проектантът, от трета – консултантът или независимият надзор, но както виждаме, тази размита отговорност не води до добри резултати“, посочи Бакалова.

По думите ѝ също така нямало достатъчно публичност по време на изпълнението на проекта – нито на материалите, нито на самата визия.

„В държавите, където нещата се случват по добрия начин, обсъжданията продължават с месеци и години, докато обществеността бъде убедена в това, което се прави“, коментира Бакалова.

Източник: Фрог нюз