Канада напусна преговорите с ЕС. Визите за българите остават! Борисов ядосан – скарахме се с Русия!

Канада напусна преговорите с Европейския съюз. Нейните представители казаха, че Общността е „неспособна” да подпише търговското споразумение, известно като СЕТА (Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA).

Канадският министър на търговията Кристия Фриленд напусна в петък преговорите в Белгия, заявявайки, че съюзът е неспособен да подпише сделката. Фриленд се срещна с представители на регионалния парламен в белгийската провинция Валония, която се противопоставя на сделката. За да тя бъде финализирана, всички членки на ЕС трябва да я одобрят, но Брюксел не може да направи това без съгласието на всички белгийски провинции.

„За мен и за Канада е видно, че Европейският съюз е неспособен да сключи международно споразумение дори с държава с европейски ценности като Канада“, коментира Фриленд, цитирана от Би Би Си. Тя добави, че е разочарована, но счита сделката за невъзможна.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че ще се срещне с Фриленд и валонския премиер Пол Манет днес, за да се справи с критичната ситуация. Говорител на канадския министър потвърди, че тя вся още е в Брюксел, но не даде уверението си, че срещата ще се проведе.

Документът така и не беше одобрен заради несъгласието на белгийския регион Валония, който вчера за пореден път го блокира, макар че точно в петък се очакваше развръзка.

По-рано в петък стана ясно, че България и Румъния са оттеглили резервите си по търговското споразумение с Канада. Така те са получили исканите писмени гаранции за поетапно отпадане на канадските визи за българи и румънци от 2017 г.

„Цяла нощ работихме. ЕК и ние, заедно с румънския президент, получихме надлежни писмени потвърждения – ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани. С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС”, каза вчера министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където участва на заседание на Съвета на Европа.

„Вече стават прецедент и опасно в Европа, защото така стана за Шенген – една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС. Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някакси не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна – скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи”, коментира Борисов.

Отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на споразумение за свободна търговия с Канада. Вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че договорът с Канада „може да бъде нашето последно споразумение за свободна търговия, ако не сме способни да убедим хората, че преговаряме, за да защитим техните интереси“./Епицентър.бг