Канал 3: Сваляме предаването на Антон Тодоров, за да защитим гилдията!

В часа, в който по програма трябваше да се излъчи предаването „Документите с Антон Тодоров“, управителят и програмен директор на Канал 3 Ива Стоянова съобщи решението на медията.

Вижте цялото ѝ изявление:

Днес Антон Тодоров няма да има предаване в ефира на Канал 3. От името на медията се извинявам на вас зрителите, които стоите пред телевизорите си и очаквате поредната история с документи. Няма да я видите, защото ние като журналисти решихме, че е важно да защитим професията си, гилдията. Не, за да осъдим Антон Тодоров, който вече се извини за неуместния си коментар в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия, а за да подкрепим колегите си.

И когато телевизиите, както често сме обвинявани, сме готови на всичко за високия си рейтинг, то ние в Канал 3 – се отказваме от високия си рейтинг в името на професията.

Както може би знаете, а и колегите от сайта Оffnews отбелязаха – предаването на Антон Тодоров бе най-гледано в програмата на телевизията ни за изминалата седмица, за което благодарим и на него, и на вас зрителите.

Днес обаче ние се отказваме да гоним високия рейтинг, за да защитим силата на журналистиката – да задава въпроси и да получава отговори.
Подкрепяме колегите, въпреки че те не подкрепиха нас. Напротив! Когато преди десетина дни един друг политик – лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева нападна нашата репортерка Снежана Хитова не само вербално, но и физически никой от колегите не осъди постъпката на Дончева.

Нещо повече този уикенд, тя беше гост на Лора Крумова, именно в Нова телевизия, за да коментира цитирам „недопустимото поведение на хората във властта”. И когато днес Виктор Николаев с възхита сподели, че журналистическата подкрепа е тръгнала като лавина, аз питам – Лора, Викторе, къде бяхте вие, когато Татяна Дончева блъскаше Снежи?! Защо тогава вие не дадохте старт на тази лавина?!
Колеги от Нова телевизия – когато говорите за гилдията и за обединението й, кога сте честни? Когато самите вие имате нужда от подкрепа или когато, който и да било друг член на гилдията я търси?! Как с този си избор на гост в лицето на Татяна Дончева вие подкрепяте колегите си! И когато друг наш колега от ефира на БТВ – Светослав Иванов апелира към гилдията да изчистим ефира си, аз питам – колко чист е онзи ефир, в който гостува човек, нападнал отново повтарям – не само вербално, но и физически колега от друга медия.

Защото Канал 3 днес изчиства ефира си от Антон Тодоров в името на общата ни справедливост, кауза и отстояване. А как Нова телевизия изчисти своя ефир с Татяна Дончева!?

Колеги от така наречените големи телевизии. Моля ви, бъдете големи не само по рейтинг, заплати и его! Надявам се разбирането ни за хигиена на ефира да съвпада, в противен случай имаме генерално разминаване в представата си за професионален морал и журналистическа етика, а това вече е пагубно за гилдията и категорично ще докаже, че сами сме си виновни. Надявам се да не се случи така.

Благодаря на Съюза на българските журналисти, който осъди в официална позиция поведението на Татяна Дончева и реално защити Канал 3 и репортерът Снежана Хитова.

Журналистите осъждаме днес и поведението на вицепремиера Валери Симеонов. Точно той преди седмица атакува вербално и репортер на Канал 3 в парламента. И ние го показахме. Всичко. Без монтаж. Но вие колеги, пак замълчахте, до момента в който г-н Симеонов не нападна и вас. А уж всички сме заедно. Не зная за другите, но Канал 3 – във времето на този екип, който създадохме през 2014 г. никога не е нападал колега. Напротив. Подкрепяме, въпреки всичко.

И се надяваме, в името на силата на българските медии, всички да осъзнаем смисъла на единството ни. Всички заедно и всеки един по отделно, но не само, когато самият той понася удари, а когато те се случват и срещу колега, независимо в кой вестник, телевизия, радио или сайт работи. Независимо, колко е четен, слушан или гледан.

И въпреки, че ние не получихме подкрепа от гилдията и в случая с Татяна Дотнчева, и в случая с Валери Симеонов, сега ние подкрепяме колегите си. Защото вярваме, че така трябва, за да сме силни заедно. Защото, когато помежду си в една гилдия си лепим етикети, улесняваме всички онези, които искат да ни употребят и да ни заличат като „четвъртата власт”. Защото те – политици, общественици, бизнесмени започват да ползват именно тези етикети, които ние журналистите сами си лепим един на друг. И както много правилно твърди телевизионната легенда Кеворк Кеворкян – „сами се поставяме в положението на удобни дребосъци“.

Днес в ефира на Канал 3 Антон Тодоров го няма. В името на професията, на журналистиката и на гилдията. Вярваме, че трябва да сме единни и ние го правим. Вярваме, че следващия път, когато атаката е срещу Канал 3 или друга медия различна от трите национални БТВ, НОВА и БНТ, колегите да бъдем отново така единни – за да се защитим! Варвам!

Аз съм Ива Стоянова, управител и програмен директор на Канал 3 и изразявам позицията на нашата медия – категорично срещу заплахите на журналисти! В каквато и да е форма и срещу който и да е колега! Не само срещу по-известните…