Карадайъ: 28 години показваме правилния път за развитие на родината, който ни посочи д-р Ахмед Доган

Днес в с. Руен, община Руен пристигна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и цялото ръководство на ДПС за да отбележат 38-мата годишнина на общината и паметта на жертвите на т.нар. „възродителен процес”, съобщиха от пресцентъра на партията.

На събитието присъстваха още зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Янко Янков, Илхан Кючюк-председател на Младежко ДПС и евродепутат, зам.-председателите на ПГ на ДПС и народни представители Хамид Хамид и Халил Летифов,народните представители Севим Али, д-р Хасан Адемов, Велислава Кръстева, Ихсан Хаккъ, Джейхан Ибрямов и Танер Али, Дурхан Мустафа-член на ЦОБ, Ахмед Сюлейман-областен председател на ДПС Бургас и кмет-домакин на събитието Исмаил Осман, общински кметове и местни и общински председатели на ДПС, членовете на ЦОС на Младежко ДПС. Мероприятие бе уважено и от гости от Турция – Мехмед Гидер-зам.-кмет на община Къркларели, Перихан Лачин-секретар на община Къркларели, Тахсин Генджай-общински съветник-Къркларели, Варол Шен-представител на ДПС-Къркларели, Лютви Йозгюр-председател на Балгьоч гр. Ялова и екипа му, Гюнер Четин-представител на ДПС-район Тракия, Мустафа Кър-представител на община Ялова, Заид Йълмаз-представител на ДПС-Къркларели, Нуретин Йозтюрк-представител на ДПС-Чайърова, Джемалетин Шен-представител на ДПС-Гебзе, Байрам Шен-председател на спортен клуб-Балкан гр. Гебзе, Исмаил Абилов-олимпийски шампион по борба, Ефраим Камбероглу-председател на Балтюрк Авджълар и европейски шампион по борба, Нермедин Селимоглу-европейски шампион по борба.

Пред събралото се множество председателят Карадайъ припомни „Както всяка година, 28 години се събираме в Руен за да почетем паметта на нашите герои, чийто горди и достойни потомци сме ние! Да почетем тяхната памет, защото ние сме длъжни да се учим от нашата история и да си вземем историческите поуки. За това ние се връщаме към онези процеси за да си направим равносметка от днешна гледна точка, да ги пречупим през политическата ситуация на днешните събития и да видим докъде сме стигнали. Защото ако преди 28 години трябваше да се обединяваме, за да се изправим срещу едни грозни процеси. Процеси, които потъпкаха достойнството ни, които отнеха имената, които се опитаха да забранят езика ни, които забраняваха нашата религия и култура. Поотделно, но с еднакъв модел, успяваха да ни потъпчат. Но 89-та година благодарение на д-р Ахмед Доган, ние се обединихме и това обединение се нарича Движение за права и свободи. 28 години проповядваме една политика на заедност и единство, в името на правата и свободите за да има стабилност и мир в нашата Родина. Единствената организация против тоталитарната система-това сме ние!” бе категоричен Карадайъ

Председателят на ДПС направи равносметка на политическата ситуация последните години и заяви „От днешна гледна точка, виждаме какви процеси се развиваха. Преди две години установихме, че езикът на омразата стана официален език-политици говориха от медиите с език на омразата, нещо повече от трибуната се лееше езикът на омразата.Омразата, разделението и противопоставяне влезе и в законодателствоето, този процес трябва да спре и да прекъсне и ние през президенстките избори направихме,така че да дойдат предсрочни парламентарни, за да не могат фашистите да са във властта. ”

Карадайъ се обърна „Онези,които се обяват за нови, станаха предатели и за нашата общност и за нашата Родина. Единственото нова при тях е, че са предатели. Тяхната лъжа направи така, че 100 хил. гласа да отидат на вятъра, те допринесоха в полза на нацистите, на националисти, на фашистите,които официално влязоха във властта. Политиката на предателите се гради на фалш и лъжа.”

„28 години показваме правилния път за развитие на нашата Родина. Нашата философия е толерантност и мир, заедност и единство, за нас различния не е враг. Заедно с другия, ние искаме да градим по-доброто бъдеще и на нас и нашите деца.”

Карадайъ заключи своето изказване с призив към събралото се множество „Призовавам да бъдем силни за да можем да отстояваме нашата кауза. Каузата за толерантност и мир в Региона, за заедност и обединение, за правата и свободите в нашата Родина и региона, за стабилност и сигурност в нашата Родина. За да отстояваме тази политика трябва да сме силни, а нашата сила извира от нашето единство и всеки един, който се опитва да ни разединява е наш враг и ще се борим против него.”

Танцова група от община Силиври подари на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ портрет на Мустафа Кемал Ататюрк.

Вчера в Медовец, където ДПС традиционно провежда възпоменателен митинг в памет на жертвите на тоталитарния режим Карадайъ каза „Пак сме заедно и единни. Както беше миналата година и през последните 28 години. Събираме се да почетем жертвите в борбата за правата и свободите. На последните избори ни разделиха, но ние ще се борим с тези които ни разделиха. Ние ще се борим и за правата и свободите и на тези, които се объркаха.”