Карадайъ: Настоящото управление е пълен провал и отговорност за това носи ГЕРБ!

Настоящото управление е пълен провал и отговорност за това носи ГЕРБ.

Държавата в лицето на Министерски съвет абдикира от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори.

Омразата и разделението продължават, правата и свободите на българските граждани не са гарантирани и продължават да се нарушават.

Това се казва в декларация на ЦС на ДПС, прочетена от председателя на партията Мустафа Карадайъ след заседание на ръководството на партията.

„Демокрацията е заплашена. Рисковете пред стабилността на страната изискват отговорно поведение. Това е наша отговорност. Ние сме длъжни да защитим демокрацията в името на българските граждани“, допълни Карадайъ.

Заедно с него пред медиите излязоха зам.председателите на партията Филиз Хюсменова и Хасан Азис, както и депутатите Велислава Кръстева и Ахмед Ахмедов.

ЛИПСВАТ РЕФОРМИ, ПРОВАЛЪТ Е НЕИЗБЕЖЕН

„Направихме анализ на резултатите на европейските избори и на обществено-политическата обстановка в страната, състоянието на структурите ни“, поясни председателят на Движението.

„Анализът обхвана и икономическото състояние на страната, липсата на реформи и състоянието на правата и свободите и здравеопазването“, уточни председателят на ДПС.

„Централният съвет на ДПС категорично заявява, че популисткото националистическо управление на страната е пълен провал и затова пълна отговорност носи ГЕРБ. Рисковете за стабилността на страната, за демокрацията изискват отговорно поведение в името на бъдещето. Мирът, стабилността, демокрацията и държавността трябва да бъдат защитени“.

И още: „Оценката за скандалите в страната, е че провалът на сегашното управление е неизбежен. Стабилността на страната е под заплаха, това е наша отговорност. Ние сме длъжни да защитим демокрацията в името на българските граждани“, допълни Карадайъ.

Българското общество осъзнава, че между декларираните намерения на властта и реалността има огромна разлика“, посочи в изявлението си Карадайъ, изчитайки текста на декралацията.

ОМРАЗАТА И РАЗДЕЛЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВАТ

„Омразата и разделението продължават, правата и свободите на българските граждани не са гарантирани и продължават да се нарушават.

С управлението в страната и с местното самоуправление трябва да се ангажират партии с доказана привързаност към европейските ценности и демокрацията отговорни пред обществото днес и бъдещите поколения“, добави председателят на ДПС.

ДПС ИСКА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ И МАШИННО ПРЕБРОЯВАНЕ

Недопустимо е изборните правила в страната да се променят непосредствено преди избори.

„Държавата в лицето на Министерски съвет абдикира от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори. При машинното гласуване имаше опит то да бъде компрометирано. Вместо държавата да закупи машините, да осигури тяхното съхранение, обработката на софтуер, да гарантира извършването на одит, управляващите необосновано предлагат отменяна на машинното гласуване“, продължи с критиките си Карадайъ.

Ние от ДПС не само сме само за машинно гласуване, ние сме и за машинно преброяване на хартиените бюлетини. Това ще елиминира субективният фактор. Ще пресечем всеки опит за манипулиране на резултати и това ще доведе до повишаване на доверието в изборния процес. Призоваваме всички партии и органи да бъдат на висотата на своята отговорност и да гарантираме честни избори“, заяви още председателят на ДПС.

Ние сме убедени, че в бъдещи избори, когато ще ползваме машинно гласуване и машинно преброяване на хартиените бюлетини, няма да има сгрешени бюлетини и недействителните гласове ще бъдат минимизирани“, коментира още председателят на ДПС.

ДПС предлага две неща – машинно гласуване, машините да са собственост на държавата, софтуерът да бъде изработен от държавна фирма, съхранението и охраната да бъде осигурено от държавата и одитът и организацията да бъде от държавен орган“, поясни той.

ЦЕЛТА НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ – ЗАПАЗВАНЕ НА ВЛИЯНИЕТО В МЕСТНАТА ВЛАСТ

„Нашата цел е да си запазим влиянието в местната власт и ако имаме сили и възможности да разширим това влияние, защото за нас е важно с местната власт и управлението на страната да бъдат ангажирани политици и политически партии с доказана привързаност към европейските ценности“, добави Карадайъ.

„Приехме решение, свързано с предстоящите местни избори и избрахме критерии и процедури за кандидати за общински съветници и кметове“, посочи той.

Източник: Епицентър.БГ