Карадайъ: Участието на фашисти и националисти във властта е опасно за България

Остри критики срещу включването на националисти и популисти във властта  прозвучаха на митинга, посветен на почитането на паметта на героите от съпротивата срещу т.нар. “възродителен процес”, който ДПС традиционно организира всяка пролет от 28 години насам, под наслов “Майски събития”, съобщиха от пресцентъра на партията.

В словото си пред хилядното множество, събрало се да отдаде почит на героите от времето на организираната съпротива срещу насилствената смяна на имената, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви:

„Преди 2 години предупредихме от тук и на всички Майски събития да не бъдат допускани крайните националисти до властта, защото това е много опасно – не бяхме чути. Миналата година заявихме, че езикът на омразата трябва да си отиде и, че през президентските избори ще предизвикаме предсрочни парламентарни избори. Успяхме, заедно и единни.”

Председателят на ДПС каза още : “Много е лесно от Хитрино да се казва, че етническата толерантност е единственото правилно нещо в страната и мюсюлмани и християни трябва да градят заедно. Опитват се да си приписват заслуги. Много добре знаят приноса на ДПС за Хитрино, но не това е темата днес. “

Включиха крайните националисти във властта, вече официално, това е темата, напомни Карадайъ. И допълни, че тези, които твърдят, че са  европейско развитие, правят нещо, което в Европа не допускат – националистите и радикалистите във властта,.

Питаме оттук  – къде бяха те преди 28 години. И да кажем, че хората от Дулово, Исперих, Каолиново, Тервел, Зърнево, Бенковски, Орляк, Жегларци разказват, че преди 28 години те са им казвали: „Права ли искате!“ и показвали бухалките и казвали“: „Ето ви го правото“…, допълни Карадайъ.

Същите сега толерират крайни националисти, подчерта лидерът. Същите тези, които определиха като неправилни не целите, а методите на възродителния процес, напомни председателят на ДПС и допълни, че за същите тези било приемливо първо да се сменят имената на новородените, после фамилиите да носят окончания –ов,- ев и тн. “Байрактаров, Сидеров, Касабов, Каракачанов…такива ли имена искат за всички”, подчерта председателят на ДПС.

Карадайъ осъди и поведението на “предателите, които се опитаха да подменят нашето ДПС”, които са получили подкрепа от същите тези и от други.

Лидерът подчерта, че участието на националистите и на фашистите във властта е крайно опасно за България, както и за целия регион и срещу това ДПС ще продължава да се бори.

Онова, което правим ежедневно 28 години – права, свободи и демокрация, ще продължим да правим със силата на нашето единство и заедност.

За толерантност и мир, стабилност и сигурност, за по-добър живот на нашите деца утре, в нашата родина, завърши емоционалната си реч председателят на ДПС.

Зам. председателят на НС и депутат от Шумен д-р Нигяр Джафер говори за общата идентичност и значението на общата памет за историческите факти, белязали значението на Майските събития.

“Всяка общност, всеки човек, всяко селище има своя път, своята история, своята памет. Хората от Пристое, Климент, Тодор Икономово, Каолиново, Езерче, Цар Калоян, Силистренско и Дуловско  имат своята памет. Ние сме длъжни да разкажем  на това поколение,което не помни какво се случи. Едни хора излязоха по улиците, по площадите  и тръгнаха за да защитят името си, достойнството си, езика си. Тогава държавата, която смяташе че е непоклатима и никой не вярваше, че тоталитарният режим някой ден може да си отиде, излезе срещу тях с автомати и оръжия. Те имаха голи ръце и цветя…Ние ще продължим с достойнство и гордо да вървим по пътя, който отстоява нашата идентичност, заяви Джафер.

От Пристое искам да призова премиера Бойко Борисов и ГЕРБ незабавно да изметете фашистите от властта и да ги издухате, защото в противен случай тях ще ги издуха този силен вятър от Пристое.” С този призив от Пристое се обърна към управляващите зам. председателят на ПГ на ДПС и депутат от Шумен Хамид Хамид.

На традиционния митинг- събор присъстваха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателите Ахмед Ахмедов, Филиз Хюсменова, Нигяр Джафер-зам.председател на НС, зам.-председателите на ПГ на ДПС Хамид Хамид и Халил Летифов, Илхан Кючюк- евродепутат и председател на Младежко ДПС, народните представители  Ихсан Хаккъ, д-р Хасан Адемов, Бюрхан Абазов, Велислава Кръстева, Имрен Мехмедова, Елхан Кълков, членовете на ЦОБ Камен Костадинов, Четин Казак, Рушен Риза, Станислав Анастасов, Айсел Руфад-областен председател на ДПС Шумен, Севгин Шукри-областен председател на ДПС Разград, Сали Табаков-областен предсседател на ДПС Варна, Насуф Насуф-областен председател на ДПС Силистра, Нихат Кабил-областен председател на ДПС София-град,   кметът на община Каолиново – Нида Ахмедов,общински и селски кметове на ДПС, председатели на местни структури и Захит Йълмаз от Къркларели Р. Турция.