Карадайъ: ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се партии ГЕРБ и БСП

Движението за права и свободи проведе първото си заседание след изборите.

Мога да кажа, че постигнахме много добър резултат.

Ние сме единствената партия, която увеличи своя резултат на тези избори. Докато ГЕРБ и БСП загубиха съответно над 300 000 и 450 000 гласа, или 20 и 37 мандата, ДПС увеличи своите гласове с над 20 000, а мандатите си с над 4. ДПС не загуби нито един мандат от тези, които ги имаше в предишното Народно събрание. Това е нашата оценка на данните след окончателните резултати от ЦИК.

Това сподели на брифинг председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Novini.bg

,,Българските избиратели гласуваха с желание за промяна и потвърждаваме, че вотът на избирателите го разчитаме като желание за промяна. В ДПС започнахме промяната от себе си, залагайки на младите ни кадри по време на европейските, местните и сега на парламентарните избори. Ние имаме иновативна програма за ускорено икономическо развитие на България с приоритети нови технологии и наука, така че ние сме в крак с това, което заявиха с гласа си българските избиратели“, посочи още той.

По отношение на сегашната политическа ситуация в страната Карадайъ припомни една фраза на почетния председател на партията Ахмед Доган от 2018 г.

,,Програмният кабинет за ускорено развитие е сериозен тест за това доколоко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората“, припомни думите на Доган Карадайъ и допълни, че тази тема е толкова актуална днес, колкото бе актуална и през 2018 г.

,,Ето защо Движението за права и свободи няма да подкрепи правителство на срутилите се партии. Говоря за ГЕРБ и БСП. Но България трябва да участва в общия европейски дебат и затова, водени от грижата за хората и страната, бихме подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, което да има ясни и точни цели, но без да участваме в него. Можем да предложим примерни цели, като например борбата с COVID-19, социално-икономическите мерки в подкрепа на бизнеса и Плана за възстановяване и устойчивост“, подчерта Мустафа Карадайъ.

В заключение лидерът на ДПС призова всички партии и коалиции в новия парламент за диалог и отговорност, уверявайки, че ако не се стигне до реализирането на кабинет, от ДПС са готови за нови избори.

,,Всеки може да иска касиране на изборите. Нито съм видял мотиви, нито съм гледал твърдения на ВМРО. За 30 години за първи път сме в ситуация да очакваме нови избори след проведени избори. За тези избори, които изминаха, имаше консултации и срещи при президента. Ние зададохме въпрос на президента: каква е неговата логика за определяне на датата, за да може и ние да разсъждаваме според неговата логика. Нека видим каква е логиката на президента, ако се стигне до предсрочни избори, и тогава и ние ще разсъждаваме, но тази тема е в компетенциите на президента“, допълни Карадайъ.

Източник: Novini.bg