Каракачанов: Ако САЩ искат непосилна цена и плащане накуп, това е неизгодно за нас!

Недокомплектът в армията е 5000 човека. А миналата година завършихме за първи път с положителна тенденция – около 160 човека повече са назначените, от тези, които са напуснали.

Това коментира в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

„Трябва да обърнем още повече внимание на социалния пакет. 2 години увеличавахме заплатите на военнослужещите, надявам се, че и 2020 г. отново ще вдигнем заплатите. Обществото и бюджетът дължат още”, заяви Каракачанов.

По отношение на закупуването на нови бойни самолети за авиацията ни, военният министър припомни, че във вторник заминава делегация за Вашингтон.

„Не се притеснявам по отношение на сроковете. Имам уверението на „Локхийд Мартин”, че в рамките на 3 години след подписването на договорите, ще получим самолетите”, коментира министърът.

„Двата подводни камъка са следните – това е крайната цена и схемата на разплащане, която ще се договори.

Утре за САЩ, за да преговаря за закупуване на нови изтребители за българската армия, заминава българска делегация. Съставена е от заместник министрите на отбраната, икономиката и финансите.

Парламентът ни гласува доверие да излезем извън рамката на сумата, но не можем да излезем безкрайно – това е първият подводен камък. България има определен ресурс, не може да го надскочи.

Второ са вноските на плащането. Ако бъдат поставени непреодолими условия, правителството ще реши дали да тръгне към сключването на тези договори. Ако искат цена, непосилна за нашата страна, и искат плащане накуп, това са тежки условия, не са изгодни”, заяви Каракачанов.

Каракачанов посочи и че от „Локхийд Мартин“ могат да поставят и непреодолими условия по отношение на вноските. Еднократно плащане би било тежко условие. Окончателното решение би било на правителството и парламента.

По отношение на сроковете за доставка на изтребителите Красимир Каракачанов няма притеснения и смята, че един такъв сериозен производител би се справил и през 2023 година България би имала най-модерните изтребители.

Попитан как вижда армията следващите 5-6 години, Каракачанов обясни: „Виждам я с нова ескадрила бомбардировачи, два нови патрулни кораба в Черно море, със 160 бронирани машини, отремонтирана съществуваща техника. И най-вече да видя заплатите на военнослужещите, достойни на други професии. Да сме стопили недекомлпектът да сме го стопили на ¾”, заяви Каракачанов.

На въпрос защо и тази година на парада за 6 май няма да има представителство на македонските въоръжени сили, както миналата година, Каракачанов обясни, че тази година политическата обстановка в Северна Македония заради втория тур на изборите е усложнена.

„Ние си приличаме“, посочи Каракачанов и обясни, че ако премиерът Зоран Заев бе изпратил представителна рота както миналата година, то това би било използвано от неговите политически опоненти, за да го оплюят.

Източник: Епицентър.бг