Каракачанов: ​Армията е в ръцете на обществото и е инструмент за защитата му

„Българската армия е в ръцете на обществото и е инструмент за неговата защита.

Въпреки недоимъка и липсата на средства, момчетата и момичетата в армията си изпълняват задълженията.

Това не е лесно, трудно е, рисково е, но хората имат дух. Армия се прави с дух и любов към България“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на показа на военна техника пред сградата на Министерството на отбраната в София, цитиран от пресцентъра на ведомството, съобщава БНТ.

Днес отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на България – факт, който е станал възможен благодарение на Българската армия, заявил Каракачанов. „Хубаво е българските граждани да имат по-чест досег до армията, да видят въоръжението, войниците. В тези комерсиални времена, когато хората се интересуват преди всичко от доходите си, е хубаво по някакъв начин да покажем, че воинската професия, макар и към момента все още не добре платена, е достойна и заслужава уважение.“, допълнил още министърът на отбраната.

В Деня на Независимостта едновременно в 17 града в страната хората можаха да видят образци военна техника, оръжие и екипировка. Инициативата е първата от поредицата изяви под наслов „Това сме ние“, с които Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба. Министър Каракачанов припомнил, че през последните 20 години бюджетът на армията е орязван 4 пъти, като само през 2010 г. е намален с 40 процента.

„Аз не съм спрял да настоявам за повече средства. През изминалата година увеличихме заплатите с 10 процента, а за тази година сме предвидили още 10 процента. Представили сме необходимите разходи за ремонт на част от съществуващата техника. Отделиха се близо 3 милиарда и половина за закупуване на нови самолети, кораби и бронирани машини“, казал министър Каракачанов.

Той посочил, че това е само един етап от цялостното обновяване на армията, което ще става постепенно поради невъзможността да се отделят необходимите средства. Министър Красимир Каракачанов поздравил всички военнослужещи, взели участие в днешното представяне.

Източник: Petel.bg