Каракачанов: Армията трябва да участва в опазването на обществения ред

Армията трябва да участва в опазването на обществения ред.

Това заяви в предаването „Тази събота и неделя“ вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Каракачанов вдигна войската на крак след жестокото убийство в Пещера, при което мъж уби жена си и се укри. Каракачанов обясни защо е разпоредил военните да се включат в издирването – защото съпругът не е постъпил както обичайно при подобни трагедии – прави опит за самоубийство или се предава в полицията. Военните не са влизали в градовете, те са провеждали издирване в гората, за което са по-добре подготвени от полицаите.

Каракачанов бе критикуван за това, че изпрати армията да издирва замесен в убийство. Президентът Румен Радев му изпрати писмо по този повод. Военният министър отвърна в ефира на БТВ, че още не го е прочел. „Президентът да не се притеснява“, каза Каракачанов. И увери, че двамата с държавния глава са в добри отношения.

„Знам, че има таков писмо от „Дондуков” 2, ще го видя в понеделник и ще отговоря”, бяха точните думи на Каракачанов. Той разказа, че миналата събота му се е обадил зам.-министърът на вътрешните работи, който е поискал съдействие от специалните сили, тъй като в района, в който те са дислоцирани, е извършено престъпление и престъпникът се е укрил. „Разпоредих на командира на 68-а бригада „Специални сили” да съдейства на органите на реда”, отбеляза той.

Каракачанов отговори и на коментарите, че е взел решението зад гърба на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

„Какво значи да съм направил нещо зад гърба? Тъй като се намирах извън София, съм издал заповедта устно. Освен министър на отбраната, аз съм и вицепремиер, отговарящ за обществения ред и сигурност. Убеден съм, че при опазването на обществения ред армията трябва да участва”, подчерта военният министър.
Той отговори и на коментарите, че според Закона за отбраната и въоръжените сили армията може да помага само при борба срещу разпространяване на оръжие за масово унищожение, тероризъм и незаконен трафик на оръжие.

„Аз съм на мнение, че армията трябва да участва в опазването на обществения ред. Аз съм разпоредил да се извърши обучение, разузнаване и т.н. В закона за противодействие срещу тероризма има точка, която описва що е то тероризъм. То е всичко, което всява смут в обществото. Убиецът би могъл да извърши терористична акция. Аз издал заповедта армията да се включи в разследването и си нося отговорността. Органите на МВР трябва да работят заедно с армията“, убеден е Красимир Каракачанов.

„Някой знае ли какво точно ще извърши този човек, при положение че 18 часа след извършването на престъплението успешно се укрива? Оказа се, че е охранител. Извършва брутално убийство в центъра на български град. В закона за противодействие на тероризма една от дефинициите за тероризъм е този, който създава смут и страх в населението”, изтъкна Каракачанов.

„Вече се е укрил, избягва успешно камерите, полицията не може да го засече, възможно е да е въоръжен. Явно няма намерение да се предава. Знаете ли дали този човек нямаше да вземе заложник, за да се спаси? Явно той има намерение да избегне тежестта на закона”, допълни министърът.

„Ако беше взел заложник или беше убил още някой, същите тези хора, които сега ми задават тези глупави въпроси, щяха да зададат въпроса, а защо армията и специалните сили, които са били на 20 км от там, не са оказали съдействие на органите на реда и се е стигнало до още престъпления. Аз съм преценил, аз си нося отговорността”, категоричен беше министърът.

По думите му армията не е институция, която стои само зад оградата на поделението.

По темата за изтребителите той припомни, че работна група по време на служебното правителство е класирала два от самолетите и е дисквалифицирала третия от кандидатите, а парламентът създаде комисия, с която иска да проучи как точно е взето това решение.

„За мен няма никакво значение какво ще реши парламентът. Разбира се, би било лошо, ако парламентът реши да не подновяваме авиацията си. Но ако парламентът реши да водим преговори не с двете страни, които са класирани, а с трите, които са участвали, ние сме длъжни да го спазим”, посочи министърът.

„Като министър на отбраната съм лобист за това българският данъкоплатец да си похарчи парите за нещо, което си струва, а не за нещо, от което някой друг ще спечели и ще сложи едни пари в джоба. Публична тайна е, че при покупка на военна техника във времената преди мен имаше доста сериозен лобизъм и едни хора прибраха едни пари в джобовете”, отбеляза Каракачанов.

„Лично аз смятам, че самолетът трябва да бъде нов и да бъде при изгодни условия, но не означава, че трябва да зарежем това, което имаме авиация”, допълни той.

Не се страхувам от вот на недоверие, ако едно правителство не си върши работата, да има вот на недоверие, каза Красимир Каракачанов в отговор на въпрос по заканата на лидера на ВОЛЯ и зам.-шеф на парламента Веселин Марешки да инициира вот на недоверие. „Ако Марешки намери 48 депутати, нека да внесе вота“, добави съпредседателят на коалиция Обединени патриоти (ОП).

Лидерът на ВМРО отговори и на въпроси, свързани с критиките, които Марешки отправи към неговия колега, вицепремиера Валери Симеонов, който е председател на коалиционния партньор на войводите – НФСБ. Марешки иронизира борбата на Симеонов с шума по морето.

„В качеството на какъв Марешки се подиграва на Валери Симеонов? Какъв точно е Марешки и какви са му компетенциите. Това е някакъв човек, дето на всяка цена искаше да влезе в управлението, не можа и стана опозиция. Факт е, че по Черноморието наистина е много шумно. Ако 30% от хората са отишли там за купона, то останалите 70% искат да си почиват“, каза Каракачанов.

„В личен план съм щастлив. Кой баща не е щастлив като омъжи дъщеря си“, каза още Каракачанов. Запитан той ли е накарал дъщеря си да се омъжи в народна носия, той отвърна: „Не. Дори ме затрудни, защото трябваше да намеря носия с размер, подходящ за мен. Те за 6 години запазиха една прекрасна връзка, която прерасна в брак“, каза той.

„Не съм си преценил зетя по това колко може да изпие. Той още не може да ме надпие“, разказа военният министър Красимир Каракачанов в ефира на БТВ.

Източник: Епицентър.бг