Каракачанов: Има готовност за разкриване на военнополеви болници

Армията е готова да се включи винаги в помощ на населението, когато има нужда и тя се включва.

Ако бъде поискано съдействие от българската армия, то ще бъде оказано.

Така военният министър Красимир Каракачанов отговори на въпрос за готовността на армията в условията на разрастващата се пандемия от COVID-19.

Българската армия реално участва в оказването на тази помощ чрез ВМА и целия персонал във военните болници. Има готовност и за разкриване на военнополеви болници, уточни Каракачанов на следващ въпрос и припомни, че през пролетта е било направено разгръщане на няколко такива болници.

По думите на Каракачанов ВМА е осигурила още едно отделение за ковид болни.

Последно снощи си разменихме sms, в добро състояние е, отбеляза Каракачанов за премиера Бойко Борисов.

Той поясни още, че заседанията на правителството са онлайн, така че засега изолацията няма да навреди на работата на кабинета. Към момента не се е налагало да се обсъжда темата за заместник на премиера.

На питане за упреците към МО за разточителност, Каракачанов увери, че политиката на МО е да не харчи повече пари от предвиденото в бюджета за военни разходи и се съобразява с началния план военните разходи да достигнат 2 на сто от БВП.

При управление на опозицията за 20 години армията е била поставена в режим на лишения и унижения, отбеляза той. Министър Каракачанов наблюдава днес военните маневри: „Балканска стена 20“ на учебния полигон край хасковското село Корен.

Той изтъкна, че това е най-мащабното учение за последните почти 20 години, в което участват близо 700 единици техника, над 2600 военнослужещи, като целта е да се създадат умения на военнослужещите от по-малки подразделения в реални условия. Основната войскова част е 61-ва механизирана бригада.

Източник: Епицентър.БГ