Каракачанов: Имаше една Берлинска стена. Имаше ток, кучета. Е, тази ограда също я разбиваха, като нашата

„Аз съм против ненужната политическа конфронтация, която разделя хората. Вече 27-28 години в България се делим и има конфронтация.

Първо беше на комунисти и антикомунисти, после на монархисти и републиканци, на русофили и русофоби. Хайде стига толкова!

Ние сме единственото общество, което е толкова поляризирано и то изкуствено”.

Това коментира в „Денят започва” на БНТ вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов по повод оставката на председателя на парламента Димитър Главчев и позицията на Обединените патриоти, които бяха против.

„Разбирам БСП – имат нов лидер, трябва да се наложи, има вътрешни проблеми, трябва да ги преодолее с активност. Разбирам и ДПС – втори път са извън властта. Но не може при всяка една остра атака да се постъпва по този начин”, обясни Каракачанов. Но по повод отношенията между коалиционните партньори веднага уточни: „Макар че нашето споразумение с ГЕРБ предвижда всяка партия да сменя кадрите си във властта. Всяка седмица има политически съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти.”

Каракачанов подчерта, че в управляващата коалиция няма напрежение. Почти всяка седмица има политически съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти, няма конфронтация, добави вицепремиерът

Каракачанов коментира и призивите на ДПС за преформатиране на властта и излизане на Обединените патриоти от правителството. „Нека ДПС да настояват. Както аз съм настоявал те да излязат от властта, но не съм писал до чуждите институции. При всяка среща с чужденци обясняват, че във властта са фашисти, ксенофоби и т.т. Постоянно писма, обръщения. И аз мога да ги обвиня, че те са виновни, че научиха циганското малцинство да не работи.” Каракачанов цитира Петко Каравелов, който на излизане от Черната джамия заявява пред чуждите представители: „В моята страна не бият.”

За оградата на границата с Турция Каракачанов коментира:
„Нали помните, че имаше една Берлинска стена. Имаше ток, кучета. Е, тази ограда също я подкопаваха, разбиваха. Случва се да прескочат или срежат нашата ограда. Но после тя се оправя. Въпросът е да реагираш. Тази ограда спаси България от нашествието, което беше започнало и което се очертаваше през 2013-2014-а. Няма съоръжение, което да не може да бъде преодоляно, извинявайте.”

„При реализирането на проектите за модернизацията на армията е важно да участват български фирми. 1 милиард 220 милиона лева е проектът за бронираната машина за Сухопътни войски. Нашата амбиция е голяма част от работата да бъде свършена в България.”, каза военният министър.

„По проекта за изтребителите тези дни ще бъдат изпратени писмата за намерения до фирмите. Освен на трите, които участваха, ще изпратим и на други. Това са страни,-членки на НАТО и на ЕС. Защо да не говорим за F-18? Това са различни фирми, различен производител. Има и други, които отговарят на изискванията. Тече и проектът за ремонт на МИГ-овете. Движим ги тези неща”, обясни Каракачанов.

Средно с 10% ще се увеличат заплатите в армията, ако бъде приет проектобюджетът на правителството.

Източник: Епицентър.бг