Каракачанов: Кой дрънка с оръжие от името на България? Българският народ заслужава да знае истината

Президентът Румен Радев и служебният министър на отбраната Стефан Янев дължат отговори по повод информацията за засилено военно присъствие на НАТО-вски сили в Черноморския басейн. Решение е взето единодушно на срещата на военните министри на НАТО без възражение на някоя страна-членка.

1. Съгласувано ли е това решение с президента Радев и получил ли е мандат от правителството министърът на отбраната да гласува в подкрепа на това решение?

Трябва да е пределно ясно, че този акт засилва допълнително конфронтацията в Черноморския басейн с Руската федерация.

2. Направен ли е анализ за необходимите средства и включени ли са допълнителни средства за разходите във връзка с участието на българските военноморски сили в планираното засилено военно присъствие на НАТО в Черноморския басейн?

3. Предвидено ли е постоянно действаща военноморска група на страните-членки на НАТО от Черноморския басейн и включва ли тази група участие на Република Турция?

Напомням, че преди 9 месеца бе отказана такава операция именно заради участието на Турция.

От съобщеното от Столтенберг се установява, че е договорено засилено военновъздушно присъствие на НАТО над Черно море.

4. Означава ли това разширяване на съвместния air policing на територията на Република България и извън българските териториални води?

Ген. Радев, в качеството си тогава на командир на ВВС, подаде рапорт за напускане заради несъгласие с air policing.

5. В момент, в който Украйна и Русия са изправени на нокти една срещу друга, кой има полза от това да въвлича и България в ескалация на напрежението?

Винаги съм се противопоставял на безропотното поведение на управниците ни в ЕС и НАТО. Да, ние сме част от ЕС и НАТО, но трябва да бъдем активна част, а не просто част.

Българският народ заслужава да знае истината. Призовавам служебният кабинет и президентът бързо да я разкрият. В противен случай остава усещането не просто за нещо гнило, но за нещо, което застрашава националната ни сигурност.

Красимир Каракачанов, Фейсбук