Каракачанов: На българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев

„На българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев. Историята е обща, но трябва да уточним каква. Тя е обща, но е българската история“.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС, пише Vesti.bg

„Така че поздравявам Заев, придобил е смелост, заради която го критикуват някои негови опоненти. Това е малка крачка в правилната посока. Ако така се върви, мисля, че следващата година може да говорим за започване на преговорния процес“, коментира още Каракачанов.

Той бе категоричен, че България трябва да защитава националния си интерес.

Днес Зоран Заев отново коментира темата и заяви следното:

Македонският език и идентичност не са на масата за преговори, никъде по света не се преговаря за идентичността и за майчиния език. България признава реалността на съществуването на македонски език и македонска идентичност, но иска да разговаря за историята, за миналото и за корените, заяви днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев в отговор на въпрос относно българските претенции спрямо македонския език, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

„Това е работа основно на историците. Аз съм политик и ще го кажа на политически език: Корените, историята на моя народ и на моя македонски език са мое суверенно право, както и правото на самоопределение”, заяви той.

Заев призова България да признае реалността ясно и открито.

Съществуването на македонците и на македонския език не е против интересите на България, каза още той. Признавайки тази реалност, може да бъде направена крачка в посока към изграждане на приятелство.

„Вярвам, че смелите и принципни стъпки, зад които заставам и потвърждавам и днес със своите изявления, отварят перспектива към бъдещето, а не към неприятелство и антагонизъм, окопаване и взаимна омраза и враждебност“, каза премиерът.

Заев повтори, че България и Северна Македония трябва да направят всичко възможно, за да се стигне до решение и взаимно разбирателство, и изграждането на приятелство да продължи интеграцията на всички държави от Западните Балкани в ЕС.