Каракачанов: Напускаме властта, ако подкрепим Северна Македония за ЕС

София винаги е имала принципна позиция в подкрепа на Скопие по отношение на евроатлантическата му интеграция, смята лидерът на ВМРО

Българското правителство да излезе с категорична позиция, че няма да подкрепи членството на Северна Македония в Евросъюза.

Това поиска вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заради изказванията на президента Стефан Пендаровски. Той постави ултиматум, че ако това не бъде направено, ВМРО ще напусне властта.

Каракачанов е категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония“.

„Причината не е само изказването на Пендаровски, а заради цялата политика, която Македония води. Тя не изпълнява договора за добросъседство. Активно работих за сключването му“, заяви в ефира на „Нова“ вицепремиерът.

„Единственото правилно решение е да излезем с решение на МС. Оценяваме, че Македония не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим“, заяви вицепремиерът.

По-рано през деня в страницата си във Фейсбук лидерът на ВМРО, министър на отбраната и заместник министър-председател Красимир Каракачанов публикува пространствен коментар по повод предстоящите срещи във връзка с европейското бъдеще на Македония.

България винаги е имала принципна позиция в подкрепа на Македония както по отношение на нейната евроатлантическа интеграция, така и на нейната стабилност и териториална цялост. Тази подкрепа е била винаги ясна, но и обвързана с това каква политика спрямо България се води в съседна Македония и дали тя отговаря на принципите на ЕС за добросъседство и най-вече на българските национални интереси, пише в позицията на Каракачанов.

Договорът за приятелство между двете държави и неговата основна и най-важна точка – Общата история, не е изпълнен, не се изпълнява и няма индикации за неговото изпълнение, заявява Каракачанов.

Както беше ясно заявено от премиера Борисов по време на официалното му посещение в Скопие на 1 август тази година, България ще продължи да подкрепя Македония само при резултат на Комисията до тогава, припомня Каракачанов. Този добронамерен съвет очевидно не бе послушан, а бе посрещнат с насмешка и подигравка, допълва вицепремиерът.

Източник: Fakti.bg, Petel.bg