Каракачанов след срещата с Нинова: Колелата на каручката в парламента скърцат!

„Парадът на Гергьовден беше нещо уникално.

Срещата с Корнелия Нинова и БСП беше, за да ги информирам за нашите намерения за разходите за модернизиране на армията.

Това беше. БСП обявиха на последния КСНС при президента, че са против увеличаването на разходите за отбрана до 2% от БВП. Моята амбиция е да има консенсус по тази тема. По темата за отбрана не трябва да се делим на управляващи и опозиция“.

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след срещата си лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщава Новини.бг.

„Запознах БСП с двата законопроекта, които са внесени в Министерски съвет за модернизиране на сухопътните и въздушните сили, както и с третия, които предстои да бъде внесен.

Другата тема, която засегнахме, е темата за сигурността.

Големият проблем е законът за вероизповедянията, където ОП нямат подкрепата на ГЕРБ.

Запознахме ги с предложенията за промени в Закона за вероизповеданията, където трябва да се направят промени, за да се прекъсне възможността чрез чужди религии да се оказва политическо влияние в България. Запознал съм всички колеги от ПГ на Обединени патриоти с тези промени. Във връзка с различията си с ГЕРБ за Закона за вероизповеданията, Каракачанов коментира: „Ние смятаме, че няма да свършим работа по законопроектите с вероизповеданията, ако  фиксираме само заплащането на свещенослужителите на едно или друго вероизповедание. Ние трябва да ограничим финансирането по отношение на религиозни дейности, по отношение на строителство на храмове. Трябва да има контрол на всички. Не само през мюсюлманската религия се упражнява външно влияние. Ние добавяме много други неща, като много по-строг контрол на български граждани, които са завършили извън България религиозни науки и ги упражняват. Ако някой от българските граждани завърши едно или друго висше образование, неговата диплома се легализира през МОН. В различните вероизповедания в момента всеки един, завършил някъде, може да дойде и да започне да проповядва една или друга религия. Дипломата му трябва да се лицензира. Ако се прецени, че той е завършил такова учебно заведение някъде в чужбина, където се преподават радикални норми на една или друга религия, Дирекцията по вероизповедания и МОН могат да не му легализират дипломата“, допълни Каракачанов.

По думите му в законопроекта на ГЕРБ се фиксира само заплащането. Според него може би им се е видяло достатъчно. „Лично смятам, че като кажем „А“, трябва да стигнеш до края на азбуката“, допълни министърът на отбраната. На въпрос дали ще се среща с ДПС по Закона за вероизподеванията, Каракачанов каза: „Не съм ги канил на шербет, но мога да ги поканя. Ако желаят да се срещнем, ще се срещнем. Не само да ми говорят за демонтаж и всякакви други неща, от които явно не разбират“, допълни министърът.

Отношенията на ниво правителство са прекрасни. Нямам никакви проблеми с премиера Бойко Борисов. Явно скърцат колелата на каручката в парламента. Запознал съм съм колегите от ПГ на ОП още октомври с този законопроект и не виждам защо някой бърза да внася друг законопроект“, заяви Красимир Каракачанов.

На въпрос дали лидера на БСП Корнелия Нинова му е поискала оставката Каракачанов заяви, че за оставки не е ставало дума. Той поясни, че е длъжен, когато някой има съмнения по отношение на отбраната, да го запознае с факти, за да няма недоразумения. Моята цел беше, че когато критикуваш някого е хубаво да се срещаш с него. Аз запознах колегите от БСП с моите виждания за модернизацията на армията, поддръжката на техниката и въобще със състоянието на сектора“, заяви Каракачанов.

Той поясни, че няма как да се случи да говори с БСП за преформатиране на коалицията. „Когато ние сме в тази коалиция „Обединени патриоти“, на която аз държа, изпълняваме ангажиментите си до края. Дори някой да предложи формула, при която някой да действа сепаративно, аз няма да участвам в подобни неща“, допълни министър Каракачанов.

На въпрос защо Волен Сидеров е сърдит, че не е поканен на срещата, Каракачанов каза, че тази среща не е в качеството му на лидер на една от партиите от „Обединени патриоти“, а в качеството му на военен министър. Той добави, че е е звъннал на Волен Сидеров, но е бил зает. „Ще се видим, няма проблем с него. Според мен някой погрешно го е информирал. Тук не става въпрос за преговори“, коментира Каракачанов.

Попитан дали министър-председателят Бойко Борисов му е разрешил да участва в срещата с лидера на БСП, военният министър посочи, че в коалицията режимът е друг. „Аз още, когато г-жа Нинова отговори на моята покана за бирата, съм го информирал, че има отговор и че днес ще проведа тази среща. Не сме в режим някой да забранява“, каза той.

„За оставки не сме говорили. Моята цел беше да започная колегите от БСП с модернизацията на армията. Те тепърва ще обсъждат двете теми, с които ги запознахме. Не знам защо Волен Сидеров се разсърди за тази среща. Явно някой не го е информирал. Тази среща е в качеството ми на министър на отбраната, а не в ролята на лидер на ОП. Не мога да кажа кога ще има коалиционен съвет. Днес не са се водили преговори. Информирал съм премиера Борисов, че има положителен отговор от страна на Нинова, след като я поканих на по бира“, каза още вицепремиерът Каракачанов.

До срещата с Нинова се стигна след митинта на БСП на 1 май. Тогава червените поискаха оставката на правителството, а властта отговори с пресконференция, в която участник бе и Каракачанов. Чрез медиите вицепремиерът покани Корнелия Нинова „на бира“.

Източник: Епицентър.бг