Каракачанов: Тези протестиращи с татуировките до ушите и силикона в устните ли са цветът на нацията?

Горещата тема за „тишината“ по черноморските ни курорти, подета от акциите в Слънчев бряг, намери своя пореден коментар в студиото на Нова телевизия.

„Ние сме за диалог и винаги сме го декларирали. Още следващата седмица ще направим среща с бизнеса и работещите по Черноморието“, заяви пред „Събуди се…“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Смятам обаче, че равносметката за това, което се случва в Слънчев бряг, ще я видим и през следващото лято. И всички тези спорадични прояви се отразяват върху имиджа на туризма. Не можем под знаменателя „Слънчев бряг“ да сложим цялото Черноморие. Националните курорти са имиджът на българския туризъм“, отбеляза Ангелкова.

Тя подчерта, че е много важно как се представя българският туризъм „навън“: „В туризма резултатите, както казах, за съжаление се виждат една година по-късно. Това, което казвам, е, че трябва да се спазват правилата. Но начинът и методите трябва да бъдат такива, че да не вредят на българския туризъм“.

„Важно е нещата да се извършват в диалог, балансирано. Трябва да обаче да се спазват всички правила и закони в страната“, заяви още Ангелкова.

Тя допълни, че в правителството непрекъснато се набелязват мерки, които да подпомагат българския туризъм. „Ние сме отворени за диалог и разговори, в които най-ясно ще бъдат набелязани проблемите и мерките за отстраняването им. Надявам се на една успешна следваща туристическа година“, повтори министърът.

На въпрос как ще коментира протестите на плаж Корал, тя отговори, че не разбира това отношение: „Ние проверяваме плажа. Ние проверяваме какво се случва на плажовете – дадени на концесия, под наем. Всеки един е длъжен да спазва закона. И ние съвсем спокойно и нормално направихме тази проверка на Корал… Това, което е важно, ние сме създали работна група по Корал и по темата какво е това къмпинг туризъм. Благодарение на компромиса, който направи тази работна група, тя удължи своята работа до 15 септември, за да намерим баланс. И ние трябва да установим що е то къмпинг туризъм и че той трябва да се упражнява на определените места“.

По телефона се включи и вицепремиерът Каракачанов.

„Аз не влизам като адвокат на моя колега Симеонов. Но по курортите има 500 000 почиващи. Хайде да попитаме, кое е по-важно за българския туризъм. Частни заведения, които е известно на кого са и протестът на техните служители? Защо не направите една обиколка из Слънчев бряг и не попитате туристите, които не могат да спят?! Когато говорим за един проблем, нека видим двете гледни точки. Тази на 5000 от младите хора, които искат да купонясват, и тази на 500 000 туристи, които не могат да си почиват. Слънчев бряг не е „курорт за купон“.

Има законови норми и след като никой не се съобразява с това, нека приложим закона. Как ще ме убедите, че това е цветът на българската нация, след като виждам на протестите младежи с големи рамене и татуировки от ушите до петите и девойки със силикон в устните“, заяви Каракачанов.

Източник: Епицентър.бг