Каракачанов: В армията получават 608 лева, а някои роми взимат по 2-3000 лева месечно от социални помощи

Един професионален войник започва работа в Българската армия с 608 лева начална заплата и още 120 лева за храна.

Тези данни изнесе в ефира на Би Ти Ви военният министър Красимир Каракачанов. Примерът бе даден като обяснение защо във войската ни има 20% или 5500 души недокоплект на кадри.

Ще продължавам да настоявам парите да се увеличат, заяви категорично той, но не уточни какво увеличение ще иска от бюджета. Важното според министъра е да се покаже на армията, че държавата има отношение.

„Има проблем, защото хората, които могат да намерят по-добра работа, го правят. Заплатата трябва да е не по-малка от тази, която взема един учител.“

„Армията беше унижавана и мачкана 25 години. Реалността е такава, каквато я направят политиците”, заяви той по повод доклада на армията, където се казва, че БА може само частично да изпълнява своите задължения. „Без армия не може!”, заяви Каракачанов.

„В армията получават 608 лева, а някои роми взимат по 2-3000 лева месечно от социални помощи. Без да са внесли нито лев в бюджета”, избухна Каракачанов. Той заяви, че държавата трябва да промени социалната си политика спрямо ромите. „Наливаме нашите пари в бейбибум в ромските квартали”, заяви лидерът на ВМРО.

„Проблемът с циганите трябва да бъде решен от гледна точка на тяхната интеграция. На тях не трябва да се гледа само като на евтини гласоподаватели. Трябва да има политика по отношение на раждаемостта на този етнос. Държавата е обърнала социалната политика наобратно по отношение на циганското население, която води до бейби бум. Циганите са само потребители на социални услуги, а не внасят дори един лев в бюджета, за да има медицина и образование. Истината е проста – това население трябва да мине през училище. Ако за всички нас има закон, и за тях трябва да има закон“, заяви Красимир Каракачанов.

Източник: Епицентър.бг