Каракачанов вади армията да пази европредседателството

Министрите на отбраната и на вътрешните работи Красимир Каракачанов и Валентин Радев са подготвили поправки в закона, които да позволят ползването на армия в конкретни операции срещу престъпността, пише в. „Сега“.

Представители на войската може да се появят по улиците в София още при охраната на европредседателството от 1 януари 2018 г.

Това стана ясно от отговор на Каракачанов на въпрос на депутата от БСП Николай Цонков по време на петъчния парламентарен контрол. Министърът обяви, че е за допълнителни правомощия за армията, за да може тя да изпълнява и функции по охрана и опазване на обществения ред.

Разрешението за конкретни акции с участието на военните ще се дава от Министерския съвет. „Мерките по защита на обществения ред ще се засилят. Когато ние имаме в армията подготвени специалисти, защо да не бъдат полезни на обществото?“, настоява той от месец. И аргументира идеята си със зачестилите терористични нападения в Европа, след които армията се е включила в охраната на градовете. Армейски части бяха изкарани да патрулират по улиците, например след атентатите в Париж и Брюксел.

Темата тръгна от въпроса на Цонков защо специални сили от армията са използвани в акция на МВР в началото на септември за залавяне на охранител, убил жена си в Пещера. Тогава МО изпрати високопроходима военна техника, включително и „Хамър“, а Каракачанов разреши съдействие да окажат екипи от 68-а бригада „Специални сили“. След залавянето на мъжа МВР благодари и обясни, че вилата, в която издирваният се крил, била високопланинска и само колите на армията са могли да обходят района.

Източник: 19min.bg