Караянчева: Президентът не е президент на всички български граждани

Президентът не е президент на всички български граждани.

Той не прие нас, а прие БСП, заяви в „Плюс-Минус. Коментарът след предаването“ по Нова телевизия председателят на парламента Цвета Караянчева.

Тя коментира протестите в страната и напрежението във властта. Караянчева обърна внимание, че президентът Румен Радев е разговарял със социалистите за тяхната „Визия за България“, но не е приел председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, за да чуе аргументите на управляващите във връзка със застраховките „гражданска отговорност“.

„Визия за България“ би била актуална, ако БСП беше на власт и ако те правеха бюджет, посочи Караянчева.

Когато народни представители от ГЕРБ имат писмена заявка за среща, би било редно да бъдат приети, добави тя.

Няма война на иституциите, но няма и диалог, смята председателят на парламента.

Когато се заклеха конституционните съдии, се видях с президента. Съветниците малко му влияят да бъде прекалено партиен. Институциите трябва да си говорят, трябва да бъдат обърнати една към друга, каза още тя.

Протестите са част от гражданското общество. Плюсовете на нашето управление са в това, че чуваме какво искат хората и променяме своите позиции. Няма непогрешими хора. Но бюджетът, който предлага финансовият министър, е най-добрият до момента. Синдикатите го казват, изтъкна Цвета Караянчева.

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка е положителен, обективен и оценяващ действителността, такава каквато ние я виждаме, заяви в началото на предаването председателят на Народното събрание.

„За щастие има три глави, които вече са затворени – съдебна система, организирана престъпност и правна рамка”, посочи тя относно оценката на Брюксел.

По думите ѝ остават още три глави, като сред тях са корупцията и съдебната реформа. Там обаче напредъкът е голям.

„По всяка една от препоръките се работи много сериозно. Не е малко, че има индикации, че искат да ни разделят от Румъния, тъй като ние напредваме”, допълни Цвета Караянчева.

Източник: Епицентър.бг