Караянчева: Президентът Радев се държи махленски!

„Отстраняването на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание не е „връщане“ за отстраняването на Димитър Главчев“.

Това заяви пред БТВ председателят на парламента Цвета Караянчева.

„В никакъв случай. Вие така ли го приемате?“, отговори тя на въпроса дали това не е отмъщение за оставката на бившия парламентарен шеф Димитър Главчев. Опозицията има право да твърди, каквото иска.

Валери Жаблянов направи недопустими неща. Като започнем от договора с Македония, минем през 1 февруари, когато отказа да почете паметта на загиналите при комунистическия терор и стигнем до декларацията за Народния съд. Най-лошото е, че вчера се видя, че тези позиция се защитава от цялата ПГ на БСП.

„В крайна сметка се оказа, че това е и неговото мислене. Тази декларация, която беше сготвена, тя не беше направена само от него“, изтъкна тя. „Притеснително е, че партията БСП започва да се връща към един минал период“, смята Карянчева.

„Аз се опитвам да говоря изключително акуратно и да бъда арбитър. Вчера ми се искаше да прекъсна Валери Жаблянов, но не го направих. Той беше разпален и изказа всички свои тези. Притеснителното е, че БСП обръща курса си.

По думите й, когато партията била ръководена от други лидери – Сергей Станишев, Георги Първанов, дори Михаил Миков, тя била насочена повече към социална демокрация.

„Сега като че ли погледът на БСП започва да се обръща в друг ракурс. Аз се чудя дали те няма да поискат диктатура на пролетариата. По този начин те толерират този Народен съд. Те нямат мнение по темата. Те не се извиниха за Народния съд. Напротив. В телевизионни студиа Крум Зарков се шегува, че е мъчил нечий дядо, а Корнелия Нинова му се усмихва.

От БСП имат право да сезират Конституционния съд.

Съгласна съм, че от трибуната на парламента се изричат обидни думи. Това удря по имиджа на парламента. Помните участието ми тук с Александър Симов по време на предизборната кампания. Сега мисля, че пред вас седи друг човек. Старая се да бъда арбитър“, повтори тя.

Относно напрежението между президента и премиера Караянчева посочи, че президентът Румен Радев има отдавна някакви проблеми с институциите: „Аз мисля, че има и проблем с Народното събрание. Нарече ни беквокали, сега ни нарече нотариат“.

Не може да разбере какво е обвинението на Румен Радев към парламента. Караянчева заяви, че не обвинява президента за лошия рейтинг на институцията. Тя, обаче, посочи, че изказванията на определени хора спомага за това.

Председателят на парламента заяви, че преди гласуването за отстраняване на Жаблянов Веселин Марешки е бил заплашен от депутат от БСП. „Ако вие гласувате за оставката на г-н Жаблянов, ние ще гласуваме за вашата оставка“, казал му той в пленарна зала. „Което не е коректно и не е сериозно“, коментира Караянчева.

Относно отношенията между Румен Радев и Бойко Борисов представителката на ГЕРБ заяви: „Мисля, че ще се разберат. Президентът трябва да обере говоренето си, защото малко махленски се държи“. „Не бива да влиза в тона на говорене на опозиционен лидер. Така правят БСП. Намират нещо, пускат го в медиите и после се оказва, че няма нищо“, допълни тя.

„Президентът явно има проблеми с другите институции. Нарече ни беквокали. Сега ни нарече нотариат. В никакъв случай не изпълняваме повелята на Бойко Борисов. Ние изпълняваме политиката на мнозинството. Не мога да разбера от какво се дразни Румен Радев. Да, рейтингът на парламента е нисък. Някои казват, че обвинявам президента за това. Няма нощо вярно в това. Аз просто казах, че изказванията му вредят на институциите. Партията, която го издигна, също допринася за този нисък рейтинг. Техен представител нарече 80% от българите дебили.

Вчера Веселин Марешки разкри, че от БСП са го заплашили, че ако гласува за оставката на Жаблянов, после ще бъде поискана неговата оставка. Не се прави така. Не е редно. Не искам да има война между институциите, но президентът трябва да обере тона си. Той трябва да спре да говори като лидер на опозиционна партия.

БСП се държат така. Пускат нещо по медиите и после се оказва, че няма нищо такова. Ако президентът има някакви доказателства, да ги предаде на компетентните органи.

„Искам да призова президента, ако има някакъв проблем с парламента, да се чуваме. Моят телефон е отворен 24 часа. Нека говорим, за да не удряме по рейтинга на институциите. Не съм се чувала с президента. Той само ме поздрави за избора.

След неговата реч за атрофиралата република сама реших да отговоря Не съм се консултирала с премиера. Аз не искам да бъда адвокат на нито един от двамата. Парламентарната република не е атрофирала. Категорично. Свещено право на президента е да наложи вето. Наше свещено право е да не го подкрепим. Напоследък много вета се събраха, но така е решил президента.

Относно ветото на Румен Радев върху закона, познат като „закона за КТБ“, Караянчева коментиа: „Право на президента е, но чак пък толкова често да налага вето, някак си девалвира самата процедура“. „Нека прзидентът си пусне телевизора и слуша дебатите в парламента“, призова го тя

Председателят на Народното събрание се обърна с апел към Румен Радев да се чуват лично, а не да си говорят по медиите. „Нека да не правим така, че да удряме по всички институции. Това отношение, което имаме помежду си, се отразява на всички български граждани“, подчерта тя.

Караянчева заяви, че смята за обидна репликата, че България ще „разнася шербет между Брюксел и Анкара“ – във връзка с посредничеството за разговори между ЕС и Брюксел. „Щом е така, нека някой друг разнася шербет“, отбеляза тя. По думите й, ролята на България в случая е изключително отговорна и не бива да се омаловажава така.

Източник: Епицентър.бг