Караянчева: Трябва да уверим обществото, че изборът на изтребител за ВВС е най-добрият

Липсва диалог между президента и Народното събрание, това не ми харесва.

Не съм доволна от начина, по който се осъществява комуникацията с президента

Румен Радев. Липсата на диалог създава усещане за конфликт между институциите.

Това заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че той винаги е поканен в парламента, но той не се възползва от това. Според Цвета Караянчева почти всеки месец президентът Радев налага вето върху закони, което е негово право, но по думите ѝ има липса на диалог между него и народните представители. По думите ѝ липсата на диалог създава усещане за конфликт между институциите, като тя е поканила президента Радев в парламента, макар че според нея няма нужда да го прави, защото вратите за него са винаги отворени.

„Премиерът Бойко Борисов винаги се е явявал в Народното събрание, когато е бил призоваван. В никакъв случай няма желание за неявяване“, категорично заяви тя.

Като едно от най-големите предизвикателства на изминалата година тя определи протеста на майките на деца с увреждания. „Мисля, че се получиха няколко добри закона и се надявам да облекчат живота на тези хора“, каза още тя. Като грешка на управляващите тя определи недостатъчно добрата комуникация с гражданите, като за пример тя посочи казуса със застраховките и обезщетенията при пострадали при катастрофи, данъците върху старите автомобили.

„Трябва да се направи широк обществен дебат, за да уверим обществото, че изборът на нов многоцелеви изтребител за ВВС е най-добрият“, заяви Цвета Караянчева. По думите ѝ, изборът на машината е бил изцяло експертен. „Важно е хората да знаят къде ще отидат тези 1,6 милиарда лева“, категорична бе тя.

„Няма практика парламентът да разпределя бюджетния излишък“, заяви още Цвета Караянчева. Тя изтъкна, че поправките в Наказателния кодекс за т.нар. „тайни арести“ са въведени заради атентатите в Париж.

„В случай, че ГЕРБ получи по-малко евродепутати от БСП на евроизборите догодина, това няма да означава предсрочни избори“, убедена бе Караянчева. Тя отбеляза, че това е малко вероятен сценарий. По думите ѝ е важно да се повиши политическата активност на българите.

Източник: Фрог нюз