Караянчева за речта на Радев: Корупция винаги е имало! Тя не се преборва за ден!

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчев говори пред Нова тв:

„Първо се радвам, че президентът се престраши да дойде в НС от години насам. Но той не каза нищо ново.

Повтаря теми. Не нарече България „блато“, но каза, че трябва всяка седмица министър-председателят да идва на изслушване в НС. Това е така, за общата политика.

Няма как министър-председателят да отговаря за свинската чума – това е тема за министъра на земеделието, замърсяването на въздуха е за министъра на околната среда и водите. Когато темите касаят общата политика, министър-председателят е идвал, за да отговори.

Дали „апатията ще опразва страната“, както каза президентът?

Това са заплахи без конкретика като призивите за борба с корупцията. Вчера очаквахме той да дойде с позитивен тон да призове народните представители да работят в конструктивна форма в НС.

Основателна критика е корупцията. С корупцията никой не се е справил отведнъж. Ако има конструктивен тон, нещата ще се получават. Корупция има и в най-ниските администрации. Няма чадър над никого. Веднага се обработват сигнали. Ако президентът има такива сигнали – трябва да сезира определените органи. Борбата трябва да обедини обществото. В по-развити държави нещата не се решават така. Не се търси заедно да вървим напред – но да има конкретика, не да се говори общо.“

Източник: Petel.bg