Каталония гласува! Кървав сценарий за независимостта на Барселона?

Съдбата на Каталония до голяма степен зависи от поведението на силоваците.

Местната полиция има заповед от Мадрид да не допуска провеждането на референдума, но много полицаи сами се обявяват за независимост или поне за правото на глас.

Какви са прогнозите за развой на ситуацията?

Мадрид не е подкрепян от международната общност

Мадрид се намира в много неприятна ситуация: официално референдумът е признат за неконституционен, на полицията (федералната и местната) е дадена заповед да не допуска отваряне на избирателните секции за гласуване. Но проведената наскоро силова операция по задържането на ръководното ядро на организаторите на референдума и изземането на бюлетини не помага за умиротворяването на обществото. В Барселона протестират студенти, на улиците всеки ден са между 20 000 и 80 000 души. Това е сила, която не трябва да бъде игнорирана.

Ситуацията се усложнява от това, че ЕС се дистанцира от конфликта в Испания, наричайки го вътрешен. В едно от малкото изявления по въпроса на 14 септември председателят на Европейската комисия жан-Клод Юнкер предупреди, че ще разгледа решението на Конституционния съд на Испания и испанския парламент, преди да признае декларацията за независимост от Каталония, и напомни, че ако Каталония трябва да стане независима, то тя ще бъде извън Съюза и ще трябва да се бори за членство.

Но това е само половината беда: забраната на референдума в Каталония е критикувана и от независимите експерти от ООН. Дейвид кей и Алфред де Зайас заявиха, че опитите за предотвратяване на референдума в Каталония може да доведат до нарушаване на човешките права, „затруднявайки дискусията в критичен момент за испанската демокрация“, Интересно, защо същите експерти мълчаха, когато ставаше дума за Крим.

Силоваците между чука и наковалнята

При тези условия развоят на ситуацията ще зависи от поведението на силоваците. В Каталония има две полиции – федералната Guarda Civil и местната Mossos de Esquadra, която се намира под двойно подчинение – на каталонското правителство и на Guarda Civil.

Във връзка с предстоящите събития ръководството на Mossos de Esquadra заяви, че приоритет ще са заповедите на Мадрид. Но всичко е само на хартия. Португалският вестник Diario de Noticias взе интервю от двама представители на местната полиция. Алберто Донер е полицай от 2010 година. Той казва, че оглавява в Mossos de Esquadra движението „за независимост“. „Първо съм демократ и уважавам волята на онези, които искат да гласуват“, казва Донер и добавя, че „ще гарантира свободното протичане на изборите, избягвайки безредиците“.

Другият полицай е Хосеп Микел Милагрос. Той е представител на профсъюза на автономните полиции на Каталония. „Намираме се между чука и наковалнята. Тази ситуация никак не ни харесва, все пак сме граждани на Каталония“, казва той. Да добави, че има още и градска полиция на Барселона – Guardia Urbana. Тя също е внушителна сила, нейните подразделения днес особено се забелязват по улиците на града.

Какво ще се случи след 1 октомври?

„Не съм политик, но е ясно, че каталонското общество като цяло вече не чувства, че е част от Испания“, казва Хосеп Милагрос. Много е вероятно, ако има кръвопролития, местната полиция да се откаже да изпълнява заповедите на координационния център и тогава ситуацията ще излезе извън контрол.

Тогава не е изключено и едностранно провъзгласяване на независимост. Впрочем то не е изключено и при мирния развой на събитията. Това казва експертът професор по право в Автономния университет на Барселона Рафаел Аренас Гарсия. Той заяви пред AFP, че в този случай Мадрид ще трябва незабавно „да арестува Карлес Пуджемон (премиерът на Каталония)“. В света това ще има негативна оценка, като смачкване на демокрацията, и „всички ще заговорят за защита на демокрацията от репресивната държава“, казва Енрика Мило, представител на централното правителство на Каталония, цитирана от AFP.

Друг вариант за развой на събитията са преговорите след гласуването и търг за предоставянето на повече власт на регионалното правителство и подобряване на финансирането (На Каталония се падат 19% от бюджета на страната, но в региона се връщат само 5%).

Третият сценарий е разпускане на парламента и предсрочни избори в Каталония. Според поддръжниците на независимостта, това може да им даде по-голямо мнозинство в състава на следващия парламент, което може да продължи борбата за отделяне. Вариант с предсрочните избори ще има и в случай на гласуване против независимостта, макар и много експерти да прогнозират, че хората просто няма да отидат до избирателните урни и поддръжниците на независимостта ще спечелят референдума.

Източник: БЛИЦ