Катеричките и сапьорките на ГЕРБ, и техните грешки

Караянчева, поразяващата уста на ПГ на ГЕРБ, днес надмина себе си. От ранни зори тая особа в оставка тича, подобно на цветарка, по телевизиите и радиа да сипе лъжи и заклинания. Те, от ГЕРБ, видиш ли давали добра оценка на служебния кабинет и се надявали това правителство да бъде равно отдалечено от партиите. В яростните и понякога несвързани приказки се промъкваха и надежди, че кабинетът „Радев“ нямало да прояви реваншизъм и да преследва министрите на Борисов, защото ако това стане ще проличи обвързаността на президента с БСП, ще проличи дългата ръка на Нинова.

От една страна сапьорката знае как да залага мина, от друга страна си е чисто предварително, евентуално склоняване към престъпление, ако е на лице престъпление. Защото законът повелява всеки гражданин, комуто е известно, че някой е престъпил закона да сигнализира прокуратурата, МВР, службите и останалите структури, натоварени с опазването на реда и борбата с престъпността.

Дали извършителят (заподозрения) е бивш министър, или не, дали е негов екип или не, няма абсолютно никакво значение. Гражданите, изпълняващи функциите на служебни министри, имат същото задължение. И, ако им е известно, или им стане известно, че например д-р Москов, Ненчев, Павлова, Бъчварова и т. н. са престъпили чертата на закона, те подлежат на разследване, наказателно преследване и съд.

Другото би било прикриване на деяние. Караянчева много добре знае това. И точно по тdзи причина, под формата на провидян реваншизъм, за да гарантира своите, Караянчева предварително декларира, че ако някой си позволи да започне…, то ще има политическа оценка, т.е. подканва тия хора, служебните министри, да си затварят очите пред евентуални открития извършени от правителстовото „Борисов 2“, защото обратното ще им се изсипе на главите. Или Караянчева намеква за сключване някакви съмнителни и нечисти сделки с Радев и министрите му? Нещо, което вероятно е само в нейното въображение.

Говоренето на Караянчева издава същността на нравите и политическата „етика“ на тая „партия“.

Караянчева се похвали, че „Борисов 2“ бил сапьорски, защото обезвреждал мините и зарядните устройства, останали от Орешарски. Нали знаете старата максима, че всяка грешка на сапьора е последна. Неуместна и нелепа военна метафора на Т. Петкова, избъбрена вчера прибързано и не на място.

Аз ще предложа на гербаджиите друга метафора, която може да се види с просто око по пътищата и магистралите на клетото ни отечество (днес минах над 400 км по натоварения път София-Варна, но затова си заслужава да се разкаже в друга дописка). Това са кратерите и язвите, които „украсиха“ асфалта след първия по-сериозен сняг. Това са мините и зарядните устройства в живота ни. Срутените изолации на „санираните“ жилища, които не са държавна собственост, но държавата налива милиарди в тая съмнителна и престъпна дейност. Зарядно устройство, оставено ни от ГЕРБ е и замазаното разследване на „странния“ фалит на КТБ, начина, по който продължава т.н. процедура..

Списъкът е дълъг и не е по силите ми да направя пълна инвентаризация на взривените и спящите мини, които ни остави ГЕРБ в рамките на двата мандата, които не успяха да реализират до край. Може би, за да проправят пътека към третия си мандат?

В тоя си стремеж ГЕРБ започна отстрел и на своите. Вижте какво става с кмета на Пловдив, избран като номинация Борисов! Подгониха го за нещо, за което ще бъде вероятно оправдан. Подгониха го, защото той е един от тия, които не са съгласни с волунтаризма на Главатаря и, може би, се е опълчил за нещо на Борсов. В същото време изстрела е двупосочен – предупреждение за другите, да знаят какво ще им се случи, и няма да се измъкнат, защото не всички са грамотни като кмета на Пловдив. И това е мина. Котерийните борби и сбивания в редовете на ГЕРБ вече са повече от осезаеми и очевидни. В това е нашия шанс да разминираме минното поле България.

P. S. Поредната (дано да е последна!) мина Борисов постави днес с решението на кабинета си в оставка за вдигане на минималната заплата и декларацията че „… имаме 1 млрд. лева излишък в бюджета.“ С какви пари ще се плаща увеличението на минималната заплата – не е ясно. Не е ясно и къде изчезнаха едни 2 млрд. лева от излишъка, който беше обявен преди или малко след оставката на Борисов. А как ще се връщат и кой ще ги връща заемите от ония 20 млрд., и дума не се казва. И журналистите не питат. Тишина…

Любо КОЛЬОВСКИ, Фейсбук