Кеворкян: Даваме ли си сметка, в каква джунгла се е превърнала България?

Знаете перипетиите около скромния ми Профил – той бе закрит и бях уведомен с писмо, че няма да бъде отново активиран „по никакъв начин“. В петък обаче, при едно случайно влизане в пощенската кутия на закрития Профил, открих следното писмо:

Здравейте г-н Кеворкян,
Изглежда, че акаунтът Ви е бил временно спрян по погрешка.
Искрено се извиняваме за неудобството.
Вече би трябвало да можете да влезете в него.
Ако все още имате някакви проблеми, моля уведомете ни.
С уважение,
Полина

Е, хубаво. Да забравим тази история. Мисля си обаче, че „грешката“ нямаше да бъде отстранена без могъщата подкрепа на читателите на тази страница. Благодаря Ви.

Привидения нарекох още преди няколко години „троловете“ – клетниците, които срещу някой лев са готови да обругаят и майка си. След последната ми дописка се случи нещо странно. Изведнъж цъфнаха двайсетина Привидения. Разбира се, пратих ги на майната им – заради калташките им обиди. Мисля, че за разлика от някои сайтове, в които анус-коментарите преобладават, Фейсбук е по-прилично място. И така беше досега. Имам предостатъчно читатели, които осигуряват климат на разсъдливост, за което им благодаря. Кой обаче е натирил Привиденията срещу дописката ми? Това е интересно.

Вижте първият коментар: Бил съм обикновен плювалник, стилът ми бил гнусен – затова дамата не искала да вникне в същността на написаното. Това е: Привидението не вниква, обаче дращи. Срещу нея има повече от З0 отговора. Това съотношение е направо въодушевяващо.

Някакво Привидение пък си позволява да обижда и читателите ми.
Привиденийце клето, в случая обиждаш над 1700 души, които са харесали дописката – само трийсетина са „ядосани“. Поискай увеличение на дажбата – и драскай, драскай до изнемога. Кой е мобилизирал Привиденията – да се върнем към този въпрос.

Първа възможност – някои лекета край Радев. Ако е така, тия идиоти ще съсипят отношенията на генерала с медиите/публиката, това е сигурно – накрая ще го накарат да изяде кацата с катран, и само ще се хилят отстрани. Привиденията не четат, не им плащат за това – те пишат. Ако четяха, щяха да видят, какво съм писал за генерала, още докато си беше генерал – подчинен на колхозника Ненчев, бившия военен министър. Как съм коментирал участието му в предизборните дебати и пр. Нищо обидно няма и в тази ми дописка за него. Отгоре на всичко, нейната тема съвсем не са книгите на Радев – а за нещо далеч по-важно. Грамадното болшинство читатели с лекота са схванали това.

Втора възможност – Привиденията са на Плевнелиев. За него съм писал стотици пъти, предстои да излезе и книгата ми „В Мътилката на Прехода. Плевнелиев – президента на Бойко“. Досега Плевнелиев никога не са го защитавали Привидения. То няма и как. Трудно ще се намери Привидение, което да се справи с подобна задача. Но някои коментатори го бранят, чак сега: Трябвало да го забравим, Станалото-станало, Пито-платено и пр.

Пито-платено? И не се сещат адвокатите му, че по този начин направо се унижава самата История. А и нали затова се препитавате като Привидения – понеже сте докарани до просешка тояга от Случайниците на Прехода.

Най-идиотското е, че Привиденията харесват и бранят едновременно Радев и Плевнелиев. Казаха ми, че тази идея се родила в мазния мозък на модератора им. Да харесваш едновременно Радев и Плевнелиев?! Левашки номер – за да не стане ясно, кой тегли конците на Привиденията.

В крайна сметка, проблемът не е в критичните мнения, нито дори в Привиденията. А в запазването на смислената диалогичност във Фейсбук. Иначе, хилядите коментари под дописките ми доказват, че в нашата Общност пет стотинки не даваме за Привиденията ви.

Специално за президента Радев. Не му трябва да го поливат с розова вода. Генерал е, все пак. И, между другото, ако има нужда от фотоси, да потърси някой майстор, който ще покаже душата му – а не книгите му.

Послепис. Утре Радев щял да отиде в Брюксел не с правителствения „Еърбъс 320“ – а с военно-транспортен самолет „Спартан“. Щяло да бъде по-евтино. Идеята разгорещи духовете, предизвика и доста насмешки. И това ли е идея на екзалтантите край Радев. За щастие, не са му подсказали и сам да пилотира – пак за икономии. Или да кацне в Брюксел с някой МиГ29.

Ако Радев иска да покаже някаква промяна – по-добре да използва обикновен граждански полет. Не е достатъчно героично, но пък е по-естествено.

Ясно е, че след избора на Герджиков на Радев са му нужни ефектни ходове. Дали не искат да го превърнат в Новия Мачо, който да замени Стария – Бойко. Е, и?

А по телевизията показаха мил жест – помогнали на една безработна жена с три болни деца, всички те преживявали с 150 лева месечно. Като екстра, на едното дете щели да му направят – пак мил жест – безплатен медицински преглед. Безплатен преглед. Даваме ли си сметка, в каква джунгла се е превърнала България?

Друго се очаква от Радев.

Кеворк Кеворкян, Фейсбук