Кеворкян: Една фафла=един нов гражданин. Български. И европейски. Това не е ли принос на ЕС?

10 ГОДИНИ В ЕС – И ЕДНА ВАФЛА

На 1 януари Би Ти Ви се отчете за десетгодишната на членството ни в ЕС – с един скромен репортаж. Очаквах нещо по-грандиозно, по-помпозно, по-фанфаресто.
Но от телевизията ни спестиха това – може би са си дали сметка, че фанфарите ще имат обратния ефект.

Отведоха ни в село Калугерово и ни съобщиха, че през десетилетието там били ремонтирани училището и читалището, направили и нов стадион.
Разговаряха и с една женица – нямаше много европейски вид, обаче говореше правилно, като за пред камера: Нямало да ги имат тия придобивки без ЕС.

После ни показаха Станишев, който отброява последните десет секунди до членството ни в ЕС. Изглежда много щастлив, сигурно има основания. А ние се върнахме в Калугерово, за да научим, че селото обезлюдявало – иначе всичко било наред.
Всичко е наред – обаче хората бягат.

И откраднали табелата, на която пишело, че Калугерово е първото евро-село у нас.
„От лошотия я откраднаха“ – рече местната европейка. От лошотия ли бягат съселяните й – това не ни каза.

Прост разказ, обаче ефикасен /репортер Елица Попова/. С това ще се задоволим.
Едва ли ще дочакаме смислени анализи за 10-годишнината. Те не се плащат.

И каква е равносметката – кой ще ни я каже?

След Станишев ни показаха и Кунева – подписа нещо, и веднага я запрегръща Соломон Паси, целият в сълзи и сополи. А зрителите се сетиха как Кунева хариза два блока на ядрената ни централа. Показаха и Симеон, който се хилондреше в ъгъла – и той в сълзи. Голям майсторлък се иска да го правиш това – хем се усмихваш, хем плачеш. Дали не подсказваше по този начин – той е способен на такива номера – формулата на предстоящият алъш-вериш: даваме ви едно комисарско място, а пък комисарката ви закрива два блока. Изглежда изгодно.

А според „Галъп“, за десет години привържениците на ЕС у нас се увеличили.
Понеже живеели по-добре – само дето сме най-бедната страна в ЕС. Живеем по-добре – обаче баламите от Калугерово се спасяват. Вече сме били и по-щастливи, според друго едно изследване. На второ място в света сме по смъртност – а пък сме по-щастливи. И повече харесваме ЕС. Това само ние можем да го постигнем

Все се хвалим с успехите на нашите млади математици. Показаха ни една витрина в Софийската математическа гимназия, пълна с медали и купи. Иначе образованието ни очевидно е съсипано. Според последните данни, 30% от деветокласниците са функционално неграмотни. Но ние зяпаме купите, зяпаме Кунева, зяпаме Станишев, Соломон, Симеон и прочее „строители“ на Нова Европа. По-малко се вглеждаме в себе си. От срам или обида?

А и от долния край на тръбата не излиза нищо смислено – като послания, дори като най-обикновени думи. Ако се чудите каква е тази тръба, ето обяснението. Има една знаменита фраза на американския президент Роналд Рейгън: „Политикът е като бебе: представлява храносмилателна тръба. На единия край – гладна уста. На другия – пълна безконтролност“.

10-годишнината от членството ни в ЕС бе отбелязана и с една история от Сливен.
Разбрахме, че една „фафла“ е равна на един нов български гражданин.
13 годишно циганче се оженило за 15 годишно циганче – и точно на 1 януари се появил малкият Динко. Пак циганче. „Деца раждат деца“ – казаха от Би Ти Ви.
А пък бащичко важно обясни: „Казах й, че ще й купя една фафла/вафла,ако дойде с мен“. И булката отишла. Една фафла=един нов гражданин. Български. И европейски.
Това не е ли принос на ЕС? Със сигурност.

Преди този репортаж имаше друг: за опасностите, които дебнат децата в Мрежата/Интернет. Те са наясно, уж. Обаче фафлата дали им се вижда като опасност?

А ето какво каза вчера Меглена Кунева: „Десет години след членството ни, аз мечтая България, българи с голяма, европейска мотивация, да направят нашия Европейски съюз значим за гражданите му, да го осмислят и дори изобретят, ако трябва, отново“.
БЪЛГАРИЯ ДА НАПРАВИ ЕС ЗНАЧИМ ЗА ГРАЖДАНИТЕ МУ. Ето такива глупости излизат от тръбата.

Време е вече някой да отнема българското гражданство на такива лапацала. Дори ония с фафлата са за предпочитане пред тях.

Кеворк Кеворкян, Фейсбук