Кеворкян: Кабинет на ГЕРБ с „Патриотите“ ще бъде нещо невероятно, психо-диспансер, гладни срещу сити, ръмжене до небесата

За жалост, оказах се прав – Блатото няма да се раздвижи, и сериозни признаци на живот скоро няма да има. Комата продължава.

Най-фрапантната грешка по време на цялата кампания направи Корнелия – това се случи по време на последното й интервю по Би Ти Ви, когато смутолеви през зъби нещичко за социализма. Тя, изглежда, си мисли, че за нея гласуват главно хора, които учат в Америка, юпита някакви – или скопци, които не познават и ненавиждат общото ни Минало. И с постния си отговор, загуби в някаква степен доверието на възрастните хора. За нея социализмът бил „индустрия“… /пауза/, „здравеопазване“… – и толкова.
Нищо не каза за образованието, нищо за постиженията на културата – културата, Нинова! – и така се нареди при хунвейбините, които отричат именно постиженията в духовната сфера, за да не се забележи собствения им лилипутски ръст.

Немалко зрители, със сигурност не са се въодушевили от начина, по който Нинова описа и пируетите в собствената си кариера: измънка нещо за соца, не харесвала БКП, БСП също – докато не я овладя, дори и Костов спряла да харесва – но до тогава му аргатувала.

Бойко я репликира кротко, но много ефикасно: докато той пазел комунистическия диктатор Живков, някои се преместили от комунистическата партия – в СДС. Истина си беше.

Според социологическите данни, около 20 процента от гласувалите за ГЕРБ са хора над 65 години –паметливите хора. Опасно паметливите. Но Нинова ги пренебрегна.

Много интересно: как сега Ненова ще захароса отговора на многократно задавания й въпрос „Ще си подадете ли оставката, ако загубите изборите?“ А тя неизменно твърдеше, като развинтена, все едно и също: „Няма да ги загубя!“ Стана червената Цецка.

Отговорът на Бойко, на същия въпрос, бе пределно прагматичен: нямало да си подава оставката, защото партия ГЕРБ била негова рожба – игра го загрижено, как така ще изостави рожбата си.

Иначе, въпросът за оставката е стандартна репортерска полюция – особено, когато го задаваш на хора, които са готови да се задавят от жажда за власт.

Ако бяха малко по-умни хората край Нинова, никога нямаше да я оставят да води листа директно срещу Бойко в София. Обновлението, всъщност чистката, която Нинова направи в БСП, само доказа, че тя не знае едно важно правило: „В трудни времена се разчита на стари глави…“

Иначе, всичко е наред. Кабинет на ГЕРБ с „Патриотите“ ще бъде нещо невероятно, психо-диспансер, гладни срещу сити, ръмжене до небесата. Няма как да функционира този кабинет, ако и двете страни не направят големи, дори саморазрушителни отстъпки в собствените си разбирания – отстъпки, които ще ги унижат в очите на публиката.
Например, ако „Патриотите“ поискат, както се говори, поста на министър на отбраната, кой и какъв трябва да е тогава министър на външните работи? Дайренцето Митов вече се изпари, все едно, че е бил от пушек. Първата седмица още Каракачанов /ако той стане военен министър/ ще има повод да прати няколко танка пред външно министерство. Как ще правят обща политика с Ердоган? Бойко ще се опита да лижи и маже, а ония ще поискат главата на турчина сварена. По магистралните въпроси не могат да имат никакво съгласие – освен, ако не се откажат от самите себе си. Не че го изключвам, но тогава ще присъстваме на погребението им.

Друго: какво ще стане с искането на „Патриотите“ за увеличение на пенсиите? Ако сега Бойко се съгласи, за да направи кабинет, веднага ще се спъне във въпроса, защо по-рано не се е съгласил. Изобщо, Бойко ще трябва спешно да мине на други утешения, освен досега известните ни, ще се нуждае от някакви свръхмощни успокоителни.

Или, как ще разделят Председателството на ЕС? Кой ще го стопанисва сега?
„Патриотите“ трябва да са идиоти, ако не поискат това да е техен министър, защото така ще се афишират триумфално пред Европа. А, при цялата им досегашна риторика, в Брюксел направо ще полудеят.

Такъв кабинет ще бъде бягство в Лудостта. Да вървят към нови избори – така ще бъдат по-почтени към себе си. Но пък може да им е харесала ролята на карагьозчии от провинциален пътуващ театър, де да знам.

Кеворк Кеворкян, Фейсбук