Кеворкян: Телевизиите са големите търговци на лъжата. Щом Костов говори врели-некипели, защо тогава един циганин да не се гаври с нас?

Видях една изумителна телевизионна реклама на „Петрол“ – изумителна по своята наглост. В нея анонимен глас – анонимен за днешните дебили, които щъкат навсякъде – размишлява за „къртовете“ на Историята, които не са по-малко важни от нейните герои, размишлява също и за „еволюционистите“и революционерите. Гласът принадлежи на Тончо Жечев, името на когото наглеците не са си направили дори труда да изпишат. Свили са нахално едно от неговите проникновения, за да си продават бензинеца.

Тончо сигурно се е обърнал в гроба от тази злоупотреба – дива, съвсем по мярката на всички безчинства на Прехода. Кроткият му глас, в който винаги се усещаше и една тревожна приповдигнатост, сега сигурно къса сърцата на неговите приятели, когато го чуват да рекламира една скандална фирма – която без никаква еволюция, а, напротив, с хайдушко ускорение, смени собствеността си. Телевизионният позор изглежда няма предел.

Тъкмо човек си казва, че вече няма как повече да ни унижат – и те замерят с поредната мръсотия. Но това е най-арогантното присвояване, което съм срещал – знаменитата фраза на покойния голям народовед Тончо Жечев е използвана, за да се похвали 85 годишната денонощна и не знам каква си още работа на „Петрол“.
От чие интервю е тази фраза, в момента ми е трудно да кажа. Имам немалко разговори с Тончо, но нямах време да проверя откъде са я откраднали. Но работата ще стане особено гнусна, ако някой съзнателно е „продал“ въпросната фраза на ударниците от „Петрол“. Във всеки случай, това си е чиста свинщина – да унижават един голям писател, заради келепира си. И друг път съм писал за подобни злоупотреби в рекламите, но никой не се интересува от този вандализъм. „Била“ обича България – понеже в тази фирма изглежда смятат, че за вас това не е сигурно. Други търговци също използват свети символи за щяло и не щяло.

Злодействата на наивниците от телевизиите нямат край. И това са си истински злодейства, истински покушения, в които пропада Истината. Крадат и безчинстват с Тончо Жечев или представят Костов като някакъв светец. Това се случва не само заради баламурщината на водещите – о, те не са толкова захлупени. Отдавна са разбрали, че да търгуват с лъжата е далеч по-изгодно за тях. Това пък ги прави много удобни за Големите Търговци на Лъжата. И изобщо не ги интересува, че произвеждат само едно: фалшиви свидетелства за Историята. Това си е чиста проба телевизионна гаменщина.

Гледах по една телевизия емигранта/дисидент Петър Бояджиев. Стана ясно, че има отношения с ДОСТ. По някое време той спомена, че отношенията ни с Турция ще бъдат колебливи, докато не се реши проблема с разделените семейства, от който страдали 300-400 хиляди души тук и още толкова там, в Турция. И какво – сякаш това беше тънкото внушение – хайде да ги съберем на едно място. И може би тук, в Кърджалийско. И сетне да ги оставим да посмучат отровата на идеята за автономия, това ли?

И друго се чу от Бояджиев: Живков му казал в началото на 90-те години, че Доган е човекът на Москва тук – но го съобщава чак сега, когато това по никакъв начин не може да се потвърди от Живков. Ето така диво-нахално говорят по телевизиите.
Побеснявам, когато чуя някой да се изрепчи: „За първи път ще кажа нещо… Никога досега не съм го казвал“ и пр. Ами, да си го казал бе, нахалник, не чакай да минат двайсет-трийсет години, човекът, който уж ти е доверил нещо, вече го няма – и хоп, ето го, свидетелят на Историята. Аз самия си издадох част от „тайните“ дневници още преди десетина години, и макар че никак не съм любезен към доста от героите си, никой от тях не шукна. Живи сме, все още, и можем да си сверим паметта.

Тия дни и Йоско Сърчаджиев казал нещо за Луканов. Той късно се е сетил.
Ако Луканов те е теглил към някаква далавера, кажи го още в момента, така се прави. Покрай изборите от един вестник се бяха сетили за прочутото телевизионно предаване в нощта на първите демократични избори /юни 1990-а/, което имах нещастието да водя. Тогава Сърчаджиев се разплака, покрай „свидетелството“ на един пазарджишки циганин, който стана известен като „Човека с фланелката BOSS“. Сърчаджиев се разплака, а пък тринайсет години по-късно от „Всяка неделя“ стана ясно, че Босът е послъгал. Обаче Йоско стана символ на „дясното“ с плача си. А аз си казвам, че неговият плач щеше да има далеч по-голяма стойност, ако се беше случил във „Всяка неделя“ преди Промяната/Преврата. Канил съм го няколко пъти – а, както е известно, никога не съм зашивал устите на събеседниците си, тъкмо обратното – подритвах ги да кажат нещо по-солено. Ехе, какъв дисидент щеше да бъде, ако се беше разплакал тогава. Сега щеше да разправя и спомени. За първи път.

Измамата тече отвсякъде. Щом Костов говори врели-некипели, защо тогава един циганин – шефът на ДРОМ – да не се гаври с нас и да не ни храни и той с лъжа – и то по време на изборите. ДРОМ въртеше един клип, с който оплакваха съдбата на нашите клети цигани. Но бяха сложили и няколко кадъра, в които събарят някакви къщи. Ето, това е отровата – те са незаконни, обаче по време на изборите се превръщат в знак на някакво насилие.

Рада Домусчиева си вършеше храбро работата в Турция по време на изборите, което никак не е безопасно. Но допусна една необяснима за нейната прилежност грешка: съобщи ни, че край Бурса живеели един милион турци, „изселени“ от България. В нейния случай това вероятно е грешка на езика. Иначе звучи много коварно.
Въпросният милион не бяха изселени, а се изселиха. А ние трябва да треперим пред мераците на някои да ги върнат обратно.

Кеворк Кеворкян, Фейсбук